Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 19  |  Dva leva

Nedotakljivi

(vladavina prava ali groženj in strahu)

Temeljno načelo pravne države v demokratičnem redu je, da smo pred zakonom vsi enaki. No, nekateri so vendarle enakšni. To se je videlo, ko je bil še pravnonomočno obsojeni Janez Janša zaradi višjih interesov do končne razsodbe ustavnega sodišča izpuščen na svobodo in na malico v menzo DZ, druga dva tovariša iz iste pravnomočno obsojene hudodelske združbe pa sta bila do objave razsodbe abonirana na zaporniško malico. Nima sicer smisla polemizirati z ustavnim sodiščem o konkretni zadevi. Še zlasti, ker so tokrat razsodili soglasno. A posledice te razsodbe bodo dolgoročno neizogibno vplivale na pravno kulturo v Sloveniji. Ustavno sodišče je z razsodbo zaščitilo vladavino prava tako, da je zadalo smrtni udarec pravosodju. Poslej res nič ne bo več tako, kot je bilo. Vladale bodo grožnje. In vladal bo strah. Strah pred nedotakljivimi. Razsodba ustavnega sodišča sicer govori konkretno o ustreznosti postopkov v procesu Patria, a bo dala pečat vsakršni nadaljnji obravnavi človeka, ki ga obtožnice in preiskovalni postopki bremenijo cele vrste kaznivih dejanj. Prav zanimivo bo spremljati, s koliko poguma in odločnosti bosta sedaj tožilstvo in sodišče nadaljevali odprte postopke; kako bosta odreagirala na pitijsko razsodbo ustavnega sodišča. Sodbe vsebinsko ni ovrglo oz. Janše ni oprostilo, ampak vrnilo v ponovno presojo na prvostopenjsko sodišče. Skoraj gotovo je, da ta zgodba ne bo imela epiloga. Prej ali slej bo zastarala pred zaključkom procesa. Zato sem v prvi oceni po objavi razsodbe dejal, da je lahko Janša, če je v resnici kriv očitane mu vpletenosti v korupcijski posel Patria, z razsodbo nadvse zadovoljen. Če pa ni kriv, pa bi moral biti zelo nezadovoljen, saj ne bo mogel dokazati svoje nedolžnosti. No, za zdaj kaže, da tako on kot njegovi pribočniki in privrženci evforično slavijo modro odločitev ustavnega sodišča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.