Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Georgu Sorosu grozi, da bo moral dodatno plačati milijarde davkov

Znani investitor George Soros rad predlaga povišanje davkov za bogate, tudi zase je dejal, da bi moral plačati več davkov. Zdaj ima priložnost dokazati, ali misli resno, saj mu grozi, da bo moral ameriški davčni upravi plačati milijarde dolarjev dodatnih davkov. Bloomberg poroča, da je leta izkoriščal luknjo v ameriškem davčnem sistemu. Zdaj mu grozi, da bo moral dodatno plačati za 6,7 milijarde dolarjev davkov.

Ameriški kongres je luknjo v zakonu zamašil že leta 2008 in pozval upravljavce skladov hedge, ki so jo uporabljali, naj razliko poravnajo do leta 2017. Tik preden je kongres spremenil zakon, je Soros del svojega premoženja prenesel na Irsko, ki za nekatere velja za državo, ki premožnim omogoča, da se doma izogibajo davkov. Sorosovo premoženje je ocenjeno na skoraj 30 milijard dolarjev.

Novinarji Boston Globe so naredili primerjavo, kaj pomeni 6,7 milijarde dolarjev, ki naj bi jih moral George Soros dodatno nakazati ameriški davčni upravi. To je toliko, kot recimo znaša bruto domači proizvod (BDP) Kosova, torej vrednost vsega, kar prebivalci in podjetja na Kosovu ustvarijo v letu dni.

Soros poročil, da se je izogibal plačilu davkov in bo račun zdaj moral poravnati, ne komentira. Očitno pa ga to posebej ne vznemirja, saj je pravkar povečal delež v podjetju Cameco Corporation, ki je največji svetovni proizvajalec urana in tudi velik dolžnik kanadski davčni upravi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.