Tea Wutte

 |  Svet

Iran opozarja Savdsko Arabijo

Odnosi med Savdsko Arabijo in Iranom so že dalj časa napeti, v zadnjem času pa so se še posebej zaostrili zaradi napadov te države na Jemen, v katerem so oblast prevzeli Iranu bolj naklonjeni Hutiji. Po tem, ko je nedavno že prišlo do zelo nevarnih situacij, ko so npr. savdska vojaška letala bombardirala letališče, na katerem bi moralo pristati iransko letalo, in ko so ameriške ladje s hitrim približevanjem Jemnu dosegle umik iranskih vojaških ladij, je na obzorju že nova zaostritev. Jemenskim pristaniščem se bliža ladja s humanitarno pomočjo, ki jo spremljajo iranske vojaške ladje. Ladja, ki je pot začela v Iranu, naj bi v Jemen poskušala prepeljati humanitarno pomoč, vendar ni jasno, ali bo uspela pristati zaradi pomorske blokade, ki jo izvajajo ladje "sunitske koalicije".

Namestnik iranskega generalštaba Masoud Jazajeri je medtem že opozoril voditelje savdske koalicije, da bi blokada ladje s humanitarno pomočjo "prižgala ogenj" kljub petdnevni prekinitvi ognja, ki se je sicer začela v torek. "Odkrito opozarjam, da strpnost Islamske republike Iran ni brez meja. Tako Savdska Arabija kot njen mladi vladar, pa tudi Američani in drugi, bi morali vedeti, da bodo v primeru, če bodo povzročali težave islamski republiki glede pošiljanja humanitarne pomoči državam v regiji s tem prižgali ogenj, katerega gašenje bo zagotovo izven njihovih sposobnosti," je dejal iranski general za arabsko televizijo Al-Alam.

Po iranskih navedbah ladja, ki je odplula iz Irana, prevaža hrano, zdravila, šotore in odeje pa tudi novinarje, reševalce in mirovne aktiviste. Ladja naj bi v pristanišče v jemenskem mestu Hodeida pristala naslednji teden, iranska mornarica pa je napovedala, da bo varovala ladjo. V nasprotju s tem pa je savdski brigadni general Ahmed Asiri še istega dne dejal, da njihove sile ne bodo dovolile nobeni ladji, da pristane v Jemnu, ne da bi prej za to dobila dovoljenje in se o tem dogovorila s koalicijo. V primeru, če bi Iran želel poslati pomoč, naj bi se po oceni savdskega generala moral o tem dogovoriti z Združenimi narodi.

To stališče zagotovo ne bo z odobravanjem sprejeto v Iranu, pa tudi v nekaterih drugih državah sveta, ki ne podpirajo vojaškega napada Savdske Arabije na Jemen. Tudi ta intervencija je namreč bila izvedena brez dovoljenja OZN. Glede na to, da Savdska Arabija za to, da izvede napade v Jemnu, ni zahtevala in ne dobila odobritve VS OZN, se zdi nekoliko nenavadno, da ista koalicija, ki nastopa brez ustreznega dovoljenja VS OZN, sedaj zahteva od iranskih in jemenskih ladij, da humanitarno pomoč v državo pošiljajo zgolj ob posredovanju OZN. Če pa se bo ladja s humanitarno pomočjo kljub tveganju in opozorilih savdskih sil usmerila proti jemenski obali, bo nastala zelo nevarna situacija – savdska koalicija se bo morala odločiti, ali naj strelja na ladjo s humanitarno pomočjo in civilisti na krovu, ki jo varujejo iranske vojaške ladje.

Zanimivo bo spremljati tudi odzive Washingtona. Ameriški polkovnik Steve Warren je dejal, da ameriška vojska spremlja omenjeno ladjo in da "ne bi pomagalo" če bi Iran načrtoval "neke vrste presenečenje". Dejal je tudi, da spremstvo iranskih vojaških ladij ni bilo nujno in da bi Iran ladjo moral poslati v Djibouti, kjer koordinirajo humanitarne konvoje za Jemen. ZDA sicer ne sodelujejo v napadih Savdske Arabije in njene koalicije na Jemen, vendar te napade podpirajo. Iran pa po drugi strani podpira Hutije, ki nadzirajo predvsem zahodni del države. Prihod ladje s humanitarno pomočjo v Jemen bo tudi prvi resni preizkus petdnevnega premirja. Iz različnih delov Jemna medtem sicer še vedno poročajo o bojih, predvsem južno od mesta Dale, kjer je mogoče slišati topovski ogenj, streljanje tankov, eksplozije raket in minometov. V spopadih je doslej od 19. marca pa do danes po podatkih OZN bilo ubitih že več kot 1400 ljudi, v državi pa zaradi zračne, kopenske in pomorske blokade vlada veliko pomanjkanje hrane, zdravil, goriva in vode.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.