Tamara Kajtazović

 |  Družba

Šole, ki prepovedujejo mobilne telefone, imajo boljše rezultate

Ali naj otroci nosijo mobilni telefon s seboj v šolo? Študija slovite London School of Economics (LSE) kaže, da raje ne. Šolarji na šolah, ki prepovedujejo uporabo mobilnih telefonov, so namreč izboljšali svoje dosežke.

Kot poroča The Guardian, so strokovnjaki z LSE študijo o učinku mobilnih telefonov na uspešnost šolarjev opravili na šolah v Birminghamu, Londonu, Leicestru in Manchestru pred in po prepovedi uporabe. Izsledki? Če bi prepovedali uporabo mobilnih telefonov v šoli, bi bili učenci bolj uspešni. V celotnem šolskem letu bi se naučili za dodaten teden več snovi, je glavna ugotovitev študije strokovnjakov z LSE. Potem, ko so šole prepovedale mobilne telefone, so se rezultati testov šolarjev, starih 16 let, izboljšali za 6,4 odstotka.

Največ so pridobili študentje s slabšimi rezultati ali iz družin z nizkimi dohodki. Študija je namreč pokazala, da se slednji težko koncentrirajo ob prisotnosti mobilnega telefona, medtem ko so boljši šolarji s tem niso imeli težav.

Že 176 milijonov ljudi po vsem svetu sicer trpi za nomofobijo, strahom pred tem, da bo oseba nekaj zamudila, če ne bo dosegljiva na mobilnem telefonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.