Tamara Kajtazović

 |  Družba

Slovenija sedma najbolj kolesarjem prijazna članica EU

© Uli Stancin

Evropska kolesarska federacija je objavila svoj drugi »kolesarski barometer« držav članic EU, s katerim meri, katere države so najbolj prijazne za kolesarje. Slovenija je v primerjavi s prejšnjim barometrom napredovala za kar nekaj mest, prva na lestvici pa je Danska.

Federacija je izvedla ankete v vseh državah članicah EU. Preverjali so, koliko ljudi na dan v povprečju uporablja kolo, koliko se turisti poslužujejo kolesarskih izletov, kako varno je kolesariti, kakšen je obseg zagovorniških skupin na področju kolesarjenja in koliko koles je prodanih vsako leto. V vsaki kategoriji so države prejele določeno število točk glede na druge države članice EU, za končni rezultat pa so bile točke seštete.

V končnem seštevku so se najbolje odrezale Danska, Nizozemska in Švedska, sicer pa na področju varnosti vodita Luksemburg in Malta, po pogostosti uporabe koles Nizozemska, Finska na področju kolesarskega turizma, Slovenija po obsegu prodanih koles na leto, Danska pa po obsegu zagovorniških skupin.

Slovenija se ni izkazala le po številu prodanih koles, ampak tudi na končni lestvici, na kateri je zasedla sedmo mesto. S tem je od vseh članic EU najbolj napredovala v primerjavi s kolesarskim barometrom iz leta 2013, ko je bila na 12. mestu. Letos je tako prehitela na primer Francijo in Veliko Britanijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.