Tamara Kajtazović

 |  Družba

Oseba, ki pomotoma krade identitete ljudi

Alex Hern je v zadnjih petih letih na svoj elektronski naslov dobil pogodbo za hišo, ki je ni kupil, pomotoma izbrisal profil neznane osebe na enem od družbenih omrežij, izbrisal zgodovino branja neznanega otroka in podobno. A kar je najhuje – tega ne počne namerno in pri tem se ne more ustaviti.

Kot Hern piše v Guardianu, mu preglavice povzroča ime in posledično osebni elektronski naslov. Ime Alex je po svetu zelo pogosto – obstaja v več različicah, na primer Alexis, Alejandro, a skorajda vedno je skrajšano na Alex. Njegov priimek ni tako pogost, a je prav tako lahko okrajšava za španski priimek Hernandez. Njegovega elektronskega naslova alexhern@[ponudnikemaila].com se tako drži prekletstvo v obliki nešteto neželenih elektronskih sporočil.

V preteklih nekaj letih je recimo dobil prošnjo za priporočilo od dekleta po imenu Amber, ki je mislilo, da je to njen šef Alex Hernandez, ali pa cenik za naročilo večje količine plišastih medvedkov, zahvalo za ogled hiše v Coloradu od nepremičninske agentke, ki je bila prepričana, da je sporočilo poslala Alexandri, podpisano in dokončano pogodbo za hišo v Virginii, skupaj s skeniranim čekom in vsemi osebnimi podatki Alexandra Hernandeza, pa predstavitev taksonomije vrst v španskem jeziku študentke biologije iz univerze v Mehiki, potrdilo o prodaji hiše v Kolumbiji in tako dalje – seznam je zelo dolg.

Poleg tega je Hern dobival tudi potrditvena sporočila o prijavi na različne storitve – večina spletnih strani zahteva postopek potrditve preko elektronskega sporočila, s čimer preprečujejo, da bi se uporabnik »zaklenil ven iz računa« - a na nekaterih spletnih straneh ta potrditev ni potrebna. Hern je bil tako prijavljen na primer v mehiško aplikacijo za zmenkarije Twoo, mehiški Spotfiy, storitev za deljenje datotek 4Shared in številne fitnese v Los Angelesu v številne fitnese.

Razen brisanja sporočil in odjavljanja od opomnikov in obvestil po elektronski pošti Hern niti ne more kaj dosti storiti – izvornim naslovnikom ne more poslati elektronskega sporočila, da bi jih obvestil o njihovi napaki, ki mu povzroča preglavice. Tako hudomušno zaključuje s pozivom vsem Ale(xander/xis/xei/xandra/jandro/ssandro)m Hern(andez/ez/e)m, ki so mu »ukradli« elektronski naslov, da komentirajo članek, med komentatorji pa se je oglasilo kar nekaj ljudi s podobnimi izkušnjami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.