Pogajanja s Cinvenom za Telekom naj bi bila končana, ponujal naj bi 130 evrov

© Uroš Abram

Pogajanja predstavnikov prodajalcev večinskega deleža v Telekomu Slovenije in britanskega investicijskega sklada Cinven naj bi se zaključila. Cinven naj bi v končni ponudbi za tričetrtinski delež v Telekomu ponudil 130 evrov za delnico.

Pri tem naj bi 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta odškodninskih tožb, še pet evrov pa od tržnih razmer.

V Cinvenu teh informacij do zaključka postopkov ne komentirajo, prav tako ne v Slovenskem državnem holdingu, ki vodi postopek prodaje v imenu prodajalcev. Pravijo le, da je postopek v sklepni fazi.

Kot je v Mladini pisal Borut Mekina, poskuša po naših podatkih nemški Telekom ob pomoči sklada Cinven izigrati postopek privatizacije Telekoma. »Metod Dragonja, državni sekretar, pristojen za privatizacijo, na vprašanje, ali je seznanjen s podatki ali z dokumenti, ki kažejo, da Cinven deluje v dogovoru z Deutsche Telekomom, odgovarja pritrdilno. »Da, to smo sklepali,« pravi in dodaja, da če pogledamo »aktivnosti obeh ponudnikov, ne gre za nič drugega kot za usklajeno delovanje z namenom maksimalnega zniževanja vrednosti delnice/podjetja …«. Še neposrednejši je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na vprašanje, ali je seznanjen s tem, da je sklad Cinven povezan z Deutsche Telekomom oziroma da sodeluje z njim pri nakupu slovenskega Telekoma, je odgovoril: Da,« piše Mekina.

Poslanec Združene levice Luka Mesec je na seji državnega zbora ministru za finance Dušanu Mramorju v zvezi s tem zastavil poslansko vprašanje. Mramor je dejal, da za povezavo Cinvena z Deutsche Telekomom nima nobenih dokazov. Mesec se zato sprašuje, v čigavem interesu je to sprenevedanje finančnega ministra? 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.