TK, STA

 |  Svet

V Veliki Britaniji 261 javnih osebnosti osumljenih spolnih zlorab otrok

Britanska policija je po preiskavi navedb o spolnih zlorabah otrok sporočila, da je pedofilije osumljenih več kot 1400 ljudi. Na tem seznamu je tudi 261 javnih osebnosti, med katerimi je več deset politikov in televizijskih zvezdnikov.

Britanska vlada je obsežno preiskavo pod imenom Operacija hidrant sprožila po številnih škandalih, povezanih s spolnimi zlorabami otrok. Vprašanje spolnih zlorab otrok je na otoku prišlo v osredje leta 2012, ko so ugotovili, da je nekdanji televizijski voditelj britanskega BBC Jimmy Saville spolno zlorabil več sto otrok.

Vodja operacije, visoki predstavnik policije Simon Bailey, je pojasnil, da so v okviru preiskave obravnavali 1433 oseb, od katerih jih je 216 v času preiskave umrlo. Med osumljenimi pedofilije je 135 medijskih zvezd, 76 politikov, 43 predstavnikov glasbene industrije in sedem športnikov.

Kot je pojasnil Bailey, se je odtlej število primerov zlorab otrok, prijavljenih policiji, povečalo za 71 odstotkov. Do konca leta pričakujejo kakih 116.000 prijav, je še dejal. Za koliko žrtev gre, Bailey ni pojasnil, dejal je le, da jih je več tisoč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.