Darja Kocbek

 |  Svet

Svetovna trgovinska organizacija odločila v prid proizvajalcem mesa

Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je presodila proti državi ZDA. Po presoji organizacije označevanje izvora mesa, kakršnega poznamo tudi v Sloveniji (kje je bila žival rojena, rejena in zaklana), ni v skladu z njenimi pravili, ker so zaradi tega tuji ponudniki v neenakovrednem položaju. Ta odločitev WTO je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti.

Je pa podlaga za Kanado in Mehiko (proizvajalci mesa iz teh držav so sprožili spor pred WTO), da bosta lahko od ZDA zahtevali odškodnino.

Nevladne organizacije opozarjajo, da je odločitev WTO glede označevanja izvora mesa treba gledati tudi z vidika sporazumov o prosti trgovini, med katere sodi Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo TTIP, o katerem se EU pogaja z ZDA. Pa tudi sporazum CETA s Kanado, o katerem je EU pogajanja že končala.

Pritožbo na WTO glede izvora mesa so mehiški in kanadski proizvajalci mesa poslali z argumentom, da te označbe kršijo sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (NAFTA), ker jim omejujejo konkurenco na privlačnem trgu ZDA. Wenonah Hauter, izvršna direktorica organizacije Food & Water Watch, opozarja, da je to eden od najnovejših primerov, kako nadnacionalke uporabljajo mednarodni trgovinski sistem za napade na temeljne zaščite ameriških potrošnikov. Proizvajalci mesa so si leta prizadevali odpraviti sistem označevanja izvora mesa v ZDA. Zdaj jim je to uspelo in to umazano delo so opravili nevoljeni uradniki WTO.

Debbie Barker, direktorica področja za mednarodno trgovino pri organizaciji Center for Food Safety, opozarja, da o politiki varne hrane ne bi smel odločati tribunal za tesno zaprtimi vrati. WTO je po njenih besedah v bistvu zavrnila zakonodajo, ki je bila sprejeta po demokratični poti. To je dokaz, kako mednarodni trgovinski sporazumi lahko razrahljajo standarde za varno hrano v ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.