Damjana Kolar

 |  Kultura

Kdo nam pije kri?

© Damjan Švarc

V Stari dvorani SNG Maribor bo danes, 22. maja ob 20.00 premiera radikalne performativne gibalno-dramske uprizoritve Drakula, ki je nastala v koprodukciji z Zagrebačkim kazalištem mladih in s Fondazione Teatro Due iz Parme, režiral pa jo je srbski režiser András Urbán, ki s svojim izvirnim, provokativnim in nekonvencionalnim gledališkim izrazom zaznamuje balkansko gledališče.

Uprizoritev Drakula temelji na izbranih motivih istoimenskega kultnega romana Brama Stokerja (1897), vendar pri tem ne gre za prenos literature na oder. Osnovni obravnavani odnos, ki je zanimal ustvarjalce, je odnos človeka, ki eksistira v določenem prostoru in času, z bitjem, ki predstavlja obstoj v neskončnem kontekstu. Človek je smrten. Pri odnosu med človekom in Drakulo se vsekakor gradi in posveča prevladujoča pozornost tistemu posamezniku, ki se pojavlja kot žrtev tega odnosa. To pa je človek.

Po besedah režiserja "uprizoritev določa svojo vsebino in elemente glede na pojme, kot so nesmrtnost, ljubezen, občutljivost na svetlobo in določena vrsta okužbe. Drakula poseduje svet, katerega vsebina elementarno ogroža eksistenco človekovega obstoja. Predstava se torej ukvarja s tistimi momenti, ki kljubujejo sodobni civilizaciji. Civilizaciji, ki v bistvu uničuje samo sebe. Prav tako ni nepomemben družbeni vidik vprašanja "kdo nam pije kri," kdo je tisti, ki zatira človeška življenja."

V procesu dela so ustvarili poseben odrski jezik, ki temelji na vizualnosti, zvoku in posebnih prostorskih postavitvah akterjev uprizoritve, ki jo sestavljajo gibanje, geste in fizične akcije, vendar nikakor ne na način, kot to počne sodobni stilizirani ples. Igralec-izvajalec se obnaša kot akter v performansu, vsaka njegova prezentnost na odru je premišljena skozi prizmo dramskega igralca. V uprizoritvi ni dramskega dialoga.

V predstavi bodo nastopili Matevž Biber, Mia Biondić, Dado Ćosić, Jurij Drevenšek, Davide Gagliardini, Edvin Liverić, Gian Marco Pellecchia, Nika Rozman in Lucija Šerbedžija. Dramaturginja je Kata Gyarmati, scenograf Marko Japelj, kostumografinja Doris Kristić, oblikovalka odrskega giba Anikó Kiss, oblikovalca svetlobe András Urbán in Tomaž Bezjak, skladateljica Irena Popović, oblikovalka maske Mirjana Djordjević in asistentka kostumografinje Marta Žegura.