Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Irci glede na prve izide referenduma podprli istospolne poroke

Irski referendum o istospolnih porokah je uspel - 62 odstotkov volivcev je podprlo spremembe na tem področju. Irska je tako postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Sledila bo sprememba ustave, s katero bodo poročeni istospolni pari z ustavo dobili enak status kot poročena moški in ženska. Priznani bodo kot družina in upravičeni do ustavne zaščite za družine.

Volilni upravičenci so na referendumu odločali, ali želijo spremembo ustave, da bi ta dovoljevala poroke tudi istospolnim parom. Irska televizija RTE je v petek poročala o neobičajno visoki volilni udeležbi, višji, kot je običajna za referendume. V Dublinu in nekaj drugih mestih naj bi presegla 60 odstotkov, marsikje drugod pa 50 odstotkov.

Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne. Če bo večina Ircev legalizacijo podprla, bo ena najbolj katoliških držav postala prva na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. V primeru uspeha referenduma bo sledila sprememba ustave. Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, podpirajo vse glavne politične stranke, tudi vladajoči konservativci, pa tudi več zvezdnikov iz sveta glasbe, filma in športa. Proti so številni starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev, katere vpliv pa je v zadnjih letih po valu škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe upadel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.