Tea Wutte

 |  Svet

Snowden: reforma prisluškovanja slaba, pice v Rusiji dobre

Edward Snowden, žvižgač, ki je lani pretresel svet z razkrivanjem o množičnem vohunjenju ameriške obveščevalne službe NSA, je v posebnem pogovoru v živo, ki so ga organizirali v Redditu, komentiral zadnje poskuse reforme Domovinskega zakona in druge ukrepe v ZDA, nekaj besed pa je namenil tudi svojim prehrambenim navadam v Rusiji.

Snowden je odgovarjal na številna vprašanja med dogodkom z naslovom »Reddit AUA«, kar je okrajšava za »vprašajte karkoli«. Edwarda Snowdena so med drugim vprašali, kako komentira poskus republikanskega senatorja Randa Paula, da s »filibustrom« oziroma z 10-urnim neprestanim govorjenjem poskuša preprečiti ponovno presojo in nadaljevanje veljavnosti Domovinskega zakona, ki omogoča sporno množično prisluškovanje in zbiranje podatkov številnih oseb, tudi ameriških državljanov, tako v ZDA kot v drugih državah sveta.

»To vendarle predstavlja pravo morje sprememb v primerjavi s časom pred nekaj leti, ko so bili novi zakoni o nadzoru sprejeti brez kakršnekoli posebne opozicije ali debate. Ne glede na to, kaj si mislite o politiki Randa Paula, je pomembno vedeti, da je tedaj, ko je dobil besedo in dejal 'ne' kakršnemukoli podaljševanju veljavnosti Domovinskega zakona, s tem govoril v imenu večine Američanov, saj si jih več kot 60 odstotkov želi reforme ali ukinitve te vrste množičnega nadzora,« je dejal Edward Snowden.

Predstavniški dom kongresa v ZDA je namreč pravkar sprejel »Akt svobode ZDA«, ki naj bi spremenil postopke, s katerimi sedaj NSA množično dostopa do podatkov. Obveščevalne službe bi po tem zakonu še zmeraj lahko videle »metapodatke«, torej na primer čas klica in številko, na katero je kdo klical. Da bi lahko pridobile tudi vsebino, pa bi komunikacijskim podjetjem morale najprej sporočiti »ključne besede«, na podlagi katerih naj bi bil mogoč vpogled v klice, pisma in druge podatke. Mnogi v ZDA tudi to vrsto »omejitve« še zmeraj vidijo kot premalo radikalno in omejeno samo na določene dele Domovinskega zakona.

Eden od udeležencev razprave je Snowdena vprašal, ali se bo NSA ne glede na to lahko vrnila k množičnemu vohunjenju. »Javnost in kongres nimata nikakršnega izgovora in se ne moreta delati, da ne vidita nezakonite ali nemoralne operacije - množični nadzor, ki se odvija na podlagi 215. člena Domovinskega zakona, pa je že sedaj nezakonit; sodišča so prav pred dvema tednoma že odločila ne le, da so te aktivnosti nezakonite, pač pa da so takšne že od dneva, ko so se ti programi začeli,« je dejal Edward Snowden. Opozoril je tudi na izvršni ukaz 12333, ki ga je leta 1981 podpisal ameriški predsednik Ronald Reagan in vladne službe obvezuje na sodelovanje z agencijo CIA. Po njegovi oceni je ta ukaz »okostnjak v omari«, vendar bo njegovo izničenje težko doseči, ker Bela hiša trdi, da so te operacije preprosto nad zakonom in niso podvržene regulaciji s strani kongresa ali sodišč.

Med lažjimi vprašanji pa je bilo vprašanje enega od udeležencev razprave, ali Edward Snowden v Rusiji morda kaj pogreša svoje priljubljene pice. Tisti, ki je vprašal, je bil očitno prepričan, da v Rusiji sploh ne poznajo pic. »Rusija ima Papa John's. Zares,« je dejal Snowden, za katerega je znano, da ima najraje pice iz mednarodne verige picerij Papa John's, ki imajo svoje številne restavracije tudi v ruskih mestih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.