V Gorici potekala shoda fašistov in protifašistov

Protifašistični shod v Gorici

Protifašistični shod v Gorici
© Denis Vičič

V Gorici se je na shodu ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno zbralo več kot tisoč pripadnikov italijanskega neofašističnega gibanja CasaPound. Na shod, ki ga ne bi smelo biti, je odgovorilo več kot tisoč udeležencev protifašističnega zborovanja Fašisti ven iz Gorice. »Samo fašisti lahko v milijonih mrtvih in pregonu polovice slovenskih prebivalcev Gorice vidijo nekaj vrednega in veličastnega,« so zapisali organizatorji protifašističnega shoda

Iz Slovenije in zamejstva je bilo v zadnjih dnevih slišati več pozivov, da bi bilo treba shod neofašistov preprečiti. V Gorici je veliko trgovcev v znak protesta in iz bojazni zaprlo svoje trgovine. Večina Goričanov tudi ne razume, zakaj je italijanska krajevna uprava dovolila manifestacijo neofašistov. Tudi premier Miro Cerar je v petek ob robu vrha vzhodnoevropskega partnerstva v Rigi ocenil, da je shod neofašistov neprimerna in nedopustna provokacija. Zunanji minister Karl Erjavec pa je italijanski veleposlanici v Ljubljani Rosselli Franchini Sherifis prenesel zaskrbljenost Slovenije zaradi shoda in obsodbo vsakršnega poskusa obujanja fašizma in njegovih idej.

Protifašisti, številni tudi iz Slovenije, so na shod krenili z železniške postaje v mestu – ne brez razloga, tam je namreč septembra 1943 potekala prva partizanska bitka za Gorico, ki velja za začetek italijanskega odporniškega gibanja, ki je leta 1945 premagalo fašizem, smo pisali v Mladini. Udeleženci so predvsem prepevali in poslušali razne govore, ki so imeli za temo mir in sožitje. Pred svojim sprevodom so imeli krsto in nosili so križe z namenom prikazati, kaj pomeni vojna, kaj je prva svetovna vojna pomenila za Gorico in vse narode.

Shoda sta sicer potekala mirno in ločeno. Goriška občinska uprava se je družno s policijo dogovorila za dva ločena sprevoda, tako da se mirovniki in neofašisti v Gorici niso mogli srečati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.