TK, STA

 |  Svet

Grški notranji minister postavil pod vprašaj poplačilo dolga do IMF

Grški notranji minister Nikos Vucis je za grško televizijo Mega TV dejal, da Atene ne bodo poplačale posojil Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), ki zapadejo v začetku junija, če pred tem ne bo prišlo do dogovora z mednarodnimi posojilodajalci in Grčija ne bo prejela naslednjega finančnega obroka pomoči.

Atene morajo 5. junija IMF plačati 300 milijonov evrov, do konca junija pa pri tej ustanovi poravnati skupno 1,6 milijarde evrov. »Dolg do IMF v juniju znaša 1,6 milijarde evrov. Ta denar ne bo plačan, ker ga nimamo. To je znano dejstvo,« je dal jasno vedeti grški minister, ki sicer pripada levemu krilu vladajoče levičarske stranke Siriza premierja Aleksisa Ciprasa.

Da Grčija v juniju ne bo zmogla vrniti zapadlih posojil IMF, je sicer v minulih dneh nakazalo kar nekaj vidnih članov vladajoče Sirize. Vodja poslanske skupine Nikos Filis je prejšnji teden dejal, da Grčija ne more odplačati dolgov, saj imajo prednost izplačila plač in pokojnin ter pokrivanje tekočih stroškov. Podobno stališče glede izplačila pokojnin pred poplačilom IMF je v pogovoru za New York Times izrazil tudi finančni minister Janis Varufakis.

Grčija skuša s posojilodajalci, ki od Aten pričakujejo izvedbo reform, doseči dogovor o sprostitvi naslednjega finančnega obroka pomoči, ki ga država nujno potrebuje za poplačilo dolgov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.