DV, STA

 |  Politika

Krepitev Podemosa

 Mlada španska leva stranka Podemos je na regionalnih in občinskih volitvah, ki so potekale v 13 od 17 regij, uspela prizadejati pomemben udarec vladajoči Ljudski stranki (Partido popular). Volilo jo je toliko Špancev, da bi lahko skupaj s sorodnimi strankami uspela sestaviti večino v mestnih svetih Madrida, Barcelone in nekaterih drugih mest. Kar je dober obet za novembrske parlamentarne volitve.

Na regionalnih in občinskih volitvah v Španiji je vladajoča Ljudska stranka osvojila največji delež glasov, a utrpela velik udarec glede na dosedanjo podporo. Uspeh novink, predvsem leve stranke Podemos in njenih zaveznic v Barceloni in Madridu, naznanja konec tradicionalnega dvostrankarskega sistema v državi, poroča STA.

Ljudska stranka je na nacionalni ravni osvojila 27 odstotkov glasov podpore, kar je deset odstotnih točk manj kot leta 2011. Na regionalnih volitvah je zmagala v 12 od 13 pokrajinah, a v vseh ostala brez absolutne večine. Grozi ji nevarnost, da jo bodo ponekod z oblasti izrinile koalicije levih strank.

Največje spremembe so zaenkrat volitve prinesle v Madridu in Barceloni. Koalicija Ahora Madrid, ki je povezano s Podemosom, je v mestnem svetu v španski prestolnici prejela le en sedež manj kot Ljudska stranka. S socialisti (PSOE) bi lahko oblikovala koalicijo z absolutno večino.

V tem primeru bi Madrid dobil prvega levo usmerjenega župana v 25 letih, piše spletni bilten EuObserver. To bi postala 71-letna upokojena vrhovna sodnica Manuela Carmena.

V Barceloni je medtem zmagala koalicija Barcelona En Comu, prav tako s podporo Podemosa, in županski stolček bo sedla 41-letna Ada Colau, ki je zaslovela kot aktivistka, ki se je zavzemala za pravice lastnikov stanovanj, ki so jih prisilno izseljevali.

"Ponosni smo, da ta proces ni zgolj izjema v Barceloni, to je neustavljiva demokratična revolucija v Kataloniji, v Španiji in upajmo, da v južni Evropi," je dejala v nedeljo, ko je postalo jasno, da je njeno zavezništvo osvojilo majhno večino.

Tisoči podpornikov tako Ahore Madrid kot Barcelona En Comu so se v nedeljo zbrali na ulicah obeh mest in vzklikali "Da, zmoremo!", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialisti so medtem na nacionalni ravni skupno osvojili 25 odstotkov glasov, kar je 2,8 odstotne točke manj kot leta 2011. Upajo lahko, da bodo Ljudski stranki s pomočjo sklepanja koalicij v več regijah in občinah preprečili vladanje.

Sklepanje kompromisov in koalicij med strankami je sicer nekaj novega v Španiji, kjer sta se zadnjih 30 let na oblasti izmenjavali PP in PSOE. Poleg stranke Podemos je k prelomu tega sistema precej prispevala še sredinska novinka na političnem prizorišču, Ciudadanos.

Ta je na nacionalni ravni prejela skupno 6,6 odstotka glasov, ni pa doživela takšnega preboja, kot so napovedovale ankete. Kljub temu bo lahko v več občinah in najmanj treh regijah odigrala vlogo jezička na tehtnici.

Podemos je medtem upoštevaje vse glasove zasedel četrto mesto, a ni nastopal v vseh regijah in občinah. Poleg tega so marsikje velik uspeh zabeležila sorodna gibanja, ki prav tako pozivajo k družbenim spremembam.

Volitve so v nedeljo potekale v 13 od 17 regij v državi, nove mestne oblasti pa so volili po vsej državi. Volitve so pomemben pokazatelj razpoloženja pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo jeseni.

Stranka Podemos je vzniknila iz gibanja indignadov, jeznih, večinoma mladih brez dela, ki so na španskih trgih protestirali proti skorumpiranim politikom in politiki Evropske unije ter Mednarodnega denarnega sklada, ki sta državo spravila na kolena, je pisal Marjan Horvat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.