Darja Kocbek

 |  Politika

»Da, zmoremo!«

Izid lokalnih volitev v Španiji kaže na grški scenarij

Gospodarska rast v Španiji bo letos dosegla tri odstotke ali več, je konec aprila napovedal predsednik konservativne vlade Mariano Rajoy. A volivci so slišali tudi njegovo manj optimistično novico. Ta pa je, da bo stopnja brezposelnosti letos še vedno nad 20 odstotki, pod to mejo naj bi padla šele prihodnje leto. V nedeljo so Španci Rajoyju na lokalnih volitvah jasno pokazali, da ne verjamejo njegovim trditvam o gospodarskem okrevanju Španije, saj je njegova Ljudska stranka dosegla najslabši volilni rezultat v zadnjih 20 letih. Zmagovalci teh volitev so »indignados« oziroma »jezni«, člani gibanja, ki se je leta 2011 začelo prav v Španiji.

Španija je v Bruslju ena od najbolj ostrih kritičark politike predsednika grške vlade in stranke Siriza Aleksisa Ciprasa. Bolj kot se bližajo jesenske parlamentarne volitve, bolj je jasno, da se vladajoča ljudska stranka Mariana Rajoyja boji usode grške Nove demokracije pod vodstvom Antonisa Samarasa, ki je prav tako podpirala varčevalne ukrepe po receptu trojke mednarodnih posojilodajalcev, po volitvah januarja letos pa je morala prepustiti oblast levičarski Sirizi.

Eno največjih presenečenj nedeljskih lokalnih volitev v Španiji je, da je aktivistka proti revščini iz gibanja indignados Ada Coalu bila izvoljena za županjo Barcelone. V Madridu, kjer je Rajoyjeva ljudska stranka vladala dvajset let, utegne županja postati nekdanja sodnica in komunistka Manuela Carmena, če ji bo uspelo oblikovati koalicijo s socialisti.

Rezultati nedeljskih lokalnih volitev kažejo, da se utegne v Španiji konec leta, ko bodo parlamentarne volitve, ponoviti Grčija. V Grčiji so volivci januarja naredili konec vladavini dveh največjih strank, Nove demokracije in Pasoka, ki sta jim vladali po padcu vojaške diktature pred 40 leti. V Španiji utegnejo volivci novembra odnesti ljudsko stranko in socialiste, ki tam vladajo prav tako 40 let oziroma od padca režima diktatorja Franca.

V Španiji in Grčiji si konzervativci in socialisti 40 let niso delili le oblasti, ampak so v tem času svojo državo spremenili v samopostrežno trgovino za politike, funkcionarje, sindikate in druge »prijatelje«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.