V koaliciji nenaklonjeni zakonskim spremembam glede razrešitve prvega tožilca

© Borut Krajnc

V strankah Desus in SD niso naklonjeni spremembam zakonodaje, s katerimi bi razširili nabor možnih predlagateljev razrešitve generalnega državnega tožilca. Menijo, da zakonov ne gre spreminjati zaradi posameznega primera. Največja vladna stranka SMC se glede morebitnih sprememb še ni izrekla.

Kot smo že pisali, je vprašanje sprememb zakonodaje aktualno po odločitvi Državnotožilskega sveta (DTS), da kljub ugotovljenim nepravilnostim ne bo predlagal razrešitve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Slednji je dejal, da odločitev sprejema in spoštuje in da namerava kljub pozivom k odstopu nadaljevati delo na tožilstvu.

Premier in predsednik SMC Miro Cerar je sicer že v preteklosti opozoril, da spreminjanje zakonodaje zaradi posameznega primera ne bi bilo ustrezno. So pa v vladi napovedali, da bo ministrstvo za pravosodje preučilo možnost sistemske spremembe zakonodaje, ki ureja različne kategorije: od sodnikov, tožilcev do pravobranilcev.

»Vlada je resda odrekla podporo spremembam tožilskega zakona, ki so ga pripravili v SDS in ki bi omogočile razrešitev Fišerja. A ob tem je pravosodni minister Goran Klemenčič poudaril, da bodo v sklopu širše pravosodne reforme tožilci najverjetneje izgubili pomemben del samostojnosti, ki so jo pridobili pred leti. Točneje, izgubili bodo pristojnost, da imajo odločilno vlogo glede imenovanja in razreševanja prvega tožilca, generalnega državnega tožilca. Klemenčič namreč opozarja, da je ta njihova samostojnost prevelika v primerjavi z drugimi gradniki pravosodja,« je zapisal Peter Petrovčič.

Fišer se je v omenjenih postopkih znašel, ker je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da sta nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in Fišer ravnala koruptivno. Za Zalarja to ne bo imelo neposrednih posledic, ker funkcionarskega položaja ne zaseda več, od Fišerja pa SDS (že dalj časa) zahteva odstop, smo poročali v Mladini

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.