AT, STA

 |  Politika

Zdravniki so začeli s 24-urno stavko

© Borut Peterlin

V zdravstvenih zavodih se je ob 7. uri zjutraj začela 24-urna zdravniška stavka, ki jo organizira zdravniški sindikat Fides. Pridružujejo se jim tudi družinski zdravniki iz sindikata Praktik.Um. Po jutranjih raportih oziroma predajah dela med izmenami se bodo zdravniki odpravili na sindikalne sestanke, nato pa se bodo vrnili na svoja delovna mesta. 

Po informacijah Fidesa se bo stavki pridružilo okoli 5000 zdravnikov. Stavkovne zahteve sindikatov so potrditev standardov in normativov za zdravniško delo ter dvig zdravniških plač na razmerje ena proti tri s povprečno plačo.

V času stavke so zdravniki dolžni poskrbeti za nujne primere, mladoletne in starejše od 65 let.

Zdravniki v UKC Ljubljana ob današnji stavki opozorili še na razmere na ljubljanski urgenci

Ob začetku 24-urne zdravniške stavke so se tudi zdravniki v UKC Ljubljana zbrali na jutranjem sestanku sindikata, na katerem so razpravljali o razmerah v zdravstvu in stavkovnih zahtevah. Strokovni direktor UKC Ljubljana je med drugim opozoril, da zaradi neplačila nekateri zdravniki na primer grozijo, da ne bodo več sodelovali pri transplantacijah.

Blizu 100 zdravnikov je prisluhnilo predsedniku zdravniškega sindikata Fides Konradu Kuštrinu, ki je znova poudaril pomen standardov in normativov zdravniškega dela.

Predstavnik Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenko Stankovič je poudaril, da so stavkovne zahteve zdravnikov razumne. Sprejem standardov in normativov bi v prvi vrsti šel v korist bolnikov, njihove varnosti. Tudi ko zahtevajo dvig zdravniških plač, pa tega ne pričakujejo čez noč, ampak da bi do tega prišli v mandatu te vlade, torej treh letih, je poudaril. Ob tem je napovedal, da bodo na ministrstvo poslali tudi zahtevo po čim prejšnji ureditvi urgence v UKC Ljubljana. Sedanje razmere na urgenci so namreč neživljenjske tako za delo zdravstvenega kadra kot za bolnike.

Pojasnil je, da kljub stavki delo v UKC Ljubljana teče, saj morajo vseeno obravnavati mladoletne, starejše od 65 let, nujne primere in onkološke bolnike. Izjema so le naročeni pregledi in posegi, ki so jih prestavili in jih bodo namesto danes opravili v roku 14 dni. Zato je med zdravniki podpora stavki velika, a vsi niso prišli na današnji jutranji zbor, saj je delo vseeno na prvem mestu.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je v svojem nagovoru izrazil podporo stavki zdravnikov. Kot je ocenil, je stanje v slovenskem zdravstvu iz dneva v dan bolj kritično. Ob tem je opozoril, da je ravno v sredo s kirurške klinike prejel protest zdravnikov, ki delajo pri transplantacijah v UKC Ljubljana. Obvestili so ga, da s 1. junijem ne nameravajo več sodelovati pri tem programu, če ne bodo plačani.

"Plačani so preko povečanega obsega dela, ki ga ne moremo izplačati, ker še ni sprejet naš finančni načrt. UKC ima pri tem zvezane roke, kako je s finančnim načrtom, je pa druga zgodba. Skrajni čas je, da začnemo spreminjati pogoje v našem zdravstvu, ampak to lahko dosežemo le s konsenzom vseh," je dejal Hojker.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.