Supervizor odslej s podatki o prejemnikih nad 150.000 evrov honorarjev v zadnjih desetih letih

Kot smo pisali, je Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije ugotovil, da objavljanje podatkov o prejemnikih avtorskih honorarjev v spletni aplikaciji Supervizor ni nezakonito, saj gre za informacije javnega značaja. S Komiisje za preprečevanje korupcije (KPK) so tako sporočili, da bo prikaz podatkov o prejemnikih honorarjev v Supervizorju odslej omejen na obdobje zadnjih deset let. Prikazani bodo podatki o transakcijah tistih posameznikov, ki so v tem obdobju iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb, sklenjenih s subjekti javnega sektorja, prejeli najmanj 150.000 evrov.

Pooblaščenec je sicer ugotovil nekatere nepravilnosti pri pridobivanju transakcijskih računov prejemnikov, ki pa so bile odpravljene že med postopkom. Na KPK so potrdili, da so že med inšpekcijskim nadzorom informacijskega pooblaščenca odpravili pomanjkljivosti aplikacije Supervizor. Večina podatkov v aplikaciji tako ostaja nespremenjena, so zapisali v odzivu na sporočilo glede zaključka inšpekcijskega nadzora.

Skladno z argumenti pooblaščenca so se na KPK odločili, da bodo prikaz podatkov o prejemkih fizičnih oseb omejili na obdobje zadnjih deset let, zaradi načela sorazmernosti pa bodo mejo za objavo podatkov za zdaj znižali na 150.000 evrov.

Obenem pa so v Supervizorju od sedaj dostopni podatki o transakcijah 171 novih fizičnih oseb z navedenimi prejemki. Podatki se bodo odslej posodabljali tako, da bodo dodane nove osebe, katerih transakcije bodo presegle vrednost 150.000 evrov. Podatki zanje bodo na voljo do konca meseca, v katerem bo desetletna vsota prejemkov padla pod 150.000 evrov, so še navedli na KPK.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.