Za Junckerja bi bila smrtna kazen na Madžarskem »razlog za ločitev«

Madžarski premier Viktor Orban je nedavno znova načel vprašanje smrtne kazni in dejal, da bi se vsaka država Evropske unije morala samostojno odločati o uvedbi smrtne kazni. Na to se je sedaj odzval predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Po njegovih besedah bi bila uvedba smrtne kazni na Madžarskem »razlog za ločitev«. »Za tistega, ki uvede smrtno kazen, ni mesta v Evropski uniji,« je dejal v intervjuju za nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

Madžarska je smrtno kazen ukinila, ker je bil to eden od pogojev za njen vstop v EU leta 2004. Razpravo je Orban ponovno obudil pred nekaj tedni, kar je sprožilo ogorčenje držav članic EU. »Smo za evropsko javno debato, ki bo privedla do tega, da bo uvedba smrtne kazni ali njena zavrnitev ponovno v pristojnosti posameznih držav članic,« v začetku maja dejal madžarski premier. Meni sicer, da je potrebno žrtve zločinov zaščititi brez uvedbe smrtne kazni, »če pa to ne deluje, jo je potrebno spet uvesti«. Številni državljani se bodo počutili varneje, če bo za nekatera kazniva dejanja zagrožena smrtna kazen, je še dodal madžarski premier.

A kot je dejal Juncker, je smrtna kazen v nasprotju z njegovimi temeljnimi političnimi vrednotami in če bi se madžarski premier Viktor Orban temu zoperstavil s ponovno uvedbo tega ukrepa, bi sledil konflikt.

Juncker je sicer nedavno Orbana v šali pozdravil z nazivom »Živjo, diktator«. V omenjenem intervjuju za nemški časnik je pozdrav obrazložil z dejstvom, da je to »znak prijateljstva« in da ga tako kliče že dve leti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.