Igor Mekina

 |  Svet

Pobegli nekdanji predsednik Gruzije imenovan za guvernerja Odese

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je s posebnim dekretom imenoval nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija za novega guvernerja odeške regije v Ukrajini. Nekdanji gruzijski predsednik, ki ga zaradi zlorabe položaja z mednarodno tiralico iščejo tako v Gruziji kot povsod po svetu, je tako zamenjal dobil novo funkcijo in zamenjal mesto posebnega svetovalca ukrajinskega predsednika za mesto guvernerja, ki bo upravljal tako z mestom Odesa kot tudi z njeno okolico. Informacija o tem je že objavljena na uradni strani ukrajinskega predsednika. Da bi sploh lahko bil imenovan na svoj novi položaj v Ukrajini, so mu ukrajinski organi po kratkem postopku pred tem podelili tudi ukrajinsko državljanstvo.

Nekdanji gruzijski predsednik je sicer dolga leta veljal za pravega ljubljenčka ZDA in drugih zahodnih držav, vse do leta 2008, ko je bil na čelu države, ki je v kratki vojni z Rusijo izgubila nadzor nad svojima odcepljenima pokrajinama - Južno Osetijo in Abhazijo. Sakašvili, ki je postal prvič postal predsednik Gruzije leta 2004, je bil na mestu predsednika države do leta 2013, po njegovem padcu z oblasti pa se je znašel pod plazom obtožb zaradi vpletenosti v zlorabe položaja in druge nezakonitosti. Ob začetku protestov na Maidanu v Ukrajini je Sakašvili podprl zagovornike nove »revolucije« in odstranitve Viktorja Janukoviča s položaja predsednika Ukrajine. Zaradi svojih odkrito proameriških in protiruskih stališč je bil nato februarja letos imenovan za osebnega svetovalca Petra Porošenka. V začetku maja je bil imenovan tudi v posebni »svetovalni odbor« ukrajinskega predsednika, skupaj z ameriškim »jastrebom«, senatorjem Johnom McCainom, ki pa je sodelovanje v tem odboru nato odklonil.

Njegovo imenovanje bo zagotovo sprožilo odziv uradne Moskve. Ob tem je Sakašvili dobil v upravo regijo, ki velja za »ozemeljski most« med vzhodnima odcepljenima republikama Ukrajine in de facto prav tako od Moldavije odcepljeno Pridnestrsko republiko na zahodnih mejah Ukrajine. Da je Sakašvili imenovan za guvernerja potencialnega novega žarišča v Ukrajini, kažejo tudi drugi dogodki. Ukrajina je tako na primer nedavno suspendirala pet sporazumov o vojaškem sodelovanju z Ukrajino, med drugim tudi sporazum o prevozu vojaških enot po ozemlju Ukrajine do pridnestrske republike, ki se tako nahaja v ekonomski in vojaški blokadi. Najkrajša pot do pridnestrske republike od ruskih ozemelj na vzhodu pa poteka prav preko ozemlja Odese. V Odesi se je drugega maja lani zgodil tudi pogrom desničarjev in neonacistov nad ruskimi demonstranti, ki so se zabarikadirali - in bili nato sežgani ter pobiti - v zgradbi doma sindikatov. Iz Odese so ob tem nedavno prišla tudi nevarna sporočila posebnih narodnih odborov, ki so menda že razglasili »osamosvojitev« regije. Po takšnih sporočilih je na vzhodu države prišlo do spopadov in dejanskih odcepitev ukrajinskega ozemlja.

Sakašvilijevo imenovanje bi zato lahko prililo novega olja na žerjavico ukrajinsko-ruskega konflikta v Ukrajini. Andrej Purgin, eden od voditeljev odcepljenih regij v Ukrajini, je imenovanje Sakašvilija že imenoval kot »norčevanje« in »korak, ki je absolutno brez precedensa«. Da bi bil predsednik države, ki je na begu pred organi lastne države v neki sosednji državi medtem ne aretiran, pač pa celo zaščiten z državljanstvom in - ne da bi imelo prebivalstvo pri tem kaj besede - počaščen s funkcijo guvernerja pomembne regije, je vsekakor dejanje, ki mu verjetno ni para v sodobni evropski zgodovini in še najbolj spominja na imenovanje guvernerjev provinc v nekdanjih evropskih kolonijah v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki.

Ian Bremmer, vodja analitične svetovalne skupine Eurasiagroup, ki se ukvarja z ocenami tveganja v mednarodnem okolju, je opozoril, da bi ta poteza lahko še poslabšala položaj v Ukrajini. »Za Ukrajince je žaljivo, da jim vlada nekdanji gruzijski predsednik. In provokacija za Putina,« je ocenil strokovnjak, ki ga v svojem poročilu o najnovejši in očitno precej prismuknjeni - ali pa namerno provokativni - Porošenkovi potezi navaja britanski Independent. Sakašvili pa je medtem na Twitterju sporočil, da »ljubi Odeso«, ki je sicer znana predvsem po svojih turističnih zmogljivostih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.