Anže Tomić, STA

 |  Politika

Združena levica v nov poskus zaustavitve prodaje Telekoma

© Tomaž Lavrič

Na zahtevo Združene levice (ZL) se bosta na skupni seji sestala odbora DZ za finance in za gospodarstvo. V ZL so sejo odborov zahtevali zaradi, kot smo poročali v Mladini, usklajenega delovanja britanskega sklada Cinven in nemškega Deutsche Telekom v postopku privatizacije Telekoma Slovenije. Kot je razvidno iz vabila, bo tema razprave negospodarnost in netransparentnost prodaje državnega deleža v Telekomu Slovenija.

V ZL želijo vladi naložiti, da sume nepravilnosti preveri in o ugotovitvah poroča DZ ter ustreznim inštitucijam, kot je urad za varstvo konkurence. Poleg tega zahtevajo še, da vlada kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) zaustavi vse privatizacijske postopke v zadevi Telekom do razjasnitve situacije.

Vodja poslancev ZL Luka Mesec je ob predstavitvi zahteve za izredni seji odborov pred slabima dvema tednoma opozoril na nasprotujoče si izjave vladnih predstavnikov glede usklajevanja med Cinvenom in nemškim telekomom.

Sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta namreč potrdila, da sta seznanjena z informacijami o morebitnem usklajenem delovanju Cinvena in Deutsche Telekoma.

Finančni minister Dušan Mramor pa je v odzivu na poslansko vprašanje odgovoril, da je ugibanja o domnevni povezanosti Cinvena z Deutsche Telekomom preverjal, a da nima dokazov, da je šlo za povezano delovanje. Navedbe Mladine glede Dragonjeve izjave pa je označil za napačne in nepoštene ter vzete iz konteksta neformalnega pogovora.

Na te besede se je odzval novinar Mladine Borut Mekina, ki je sporočil, da ni šlo za neformalni pogovor, pač pa za izmenjani SMS-sporočili. Počivalšek pa je svoje odgovore po Meščevih navedbah podal celo prek službe za odnose z javnostmi.

"Po našem mnenju ni moč potegniti drugačnega sklepa, kot da gre očitno za sprenevedanje finančnega ministra," je takrat dejal Mesec. Iz Mramorjevih besed sklepa, da je "strategija te vlade pridobivati zaupanje finančnih trgov na način, da skladom finančnega kapitala, kot je Cinven, gleda skozi prste, če je treba tudi takrat, ko gre za nelegalno mešetarjenje pri strateških podjetjih države".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.