Damjana Kolar

 |  Kultura

Interaktivni projekt kolektiva BridA

V Kinu Šiška bo od 2. do 12. junija na ogled interaktivni avdiovizualni projekt Zvok-okrog umetniškega kolektiva BridA (Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica), ki temelji na gradnji umetniškega dela z aktivnim vključevanjem publike. Različne mehanske naprave in zvočne enote v prostorih Kina Šiška, bodo omogočale direkten vpliv na gradnjo umetniškega dela. Mehanski moduli, mikrofoni in nadzorne kamere bodo izrisovali topografijo prostora, v katerem se zadržujejo ljudje. Ti bodo vključeni v interaktivni sistem, ki jim bo omogočal aktivno sodelovanje v kreativnem procesu.

Po besedah avtorjev se "projekt kljub teži svojega informacijskega značaja vrača k zvočni in vizualni predstavitveni matriki, raziskuje dinamiko, ki jo tvori proces nastajanja umetniškega dela. Umetniško delo je sicer kot cilj v dinamični zvočno–vizualni podobi prisotno le kot potrditev eksperimenta ali rezultat procesa. Jedro projekta pa leži v avtomatiziranem procesu in zbiranju zvočnih vzorcev, ki so potrebni za omenjen umetniški eksperiment.

Projekt beleži dejanja prisotnih, gradi in izpeljuje iz njihovih gest. Iz zaporedja akcij, ki v dejanskem pomenijo prihod v objekt, korakanje po stopnicah, pogovor ali premikanje stolov, projekt sestavlja novo podobo. Deluje kot predstavitveni spot za prostor in čas, v katerega je postavljen. Zaradi časovne nelinearnosti je rezultat izkrivljen in popačen, hkrati pa trenutni odsev resničnosti. Analogija z dnevnimi novicami in medijskimi kanali, ki jih producirajo, je očitna. Zato projekt poleg raziskovanja dinamike v procesu nastajanja umetniškega dela vsebuje tudi kritiko zajema in prenosa vseh vsebin, ki jih opazovalci razumemo kot avtentične in resnične."

BridA je mednarodno uveljavljena skupina slovenskih likovnih ustvarjalcev, ki se od ustanovitve leta 1996 na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah s svojo umetniško in razstavno dejavnostjo enakovredno pojavlja tako na domačem kot tujem likovnem prizorišču. Kolektiv treh umetnikov razvija lastno produkcijo na širokem polju sodobnih in tradicionalnih likovnih praks. Ukvarja se z vsebinami, ki se dotikajo problematike avtorstva in avtonomije umetniškega dela oziroma vloge umetnika v sodobni družbi, pri čemer z lahkoto prestopa iz umetniške v sfero znanosti in tehnologije. Svojo kolektivno ustvarjalno energijo priložnostno prepleta in izmenjuje tudi z drugimi umetniki.