Damjana Kolar

 |  Kultura

Šestnajstletna zgodba plesnega dueta

© Miha Sagadin

Rosana Hribar in Gregor Luštek bosta danes, 3. junija ob 20.00 v Cankarjevem domu uprizorila Maratonski duet, v katerem skozi govorico plesa pripovedujeta lastno življenjsko zgodbo. Gre za serijo mednarodno uspešnih in nagrajenih plesnih duetov, ki sta jih ob osmi obletnici njune skupne plesne in zasebne poti na vsaki dve leti začela razvijati v Plesnem Teatru Ljubljana. V enkratnem plesnem dogodku bosta povzela njun pas de deux, korak v dvoje, v enem samem dihu in ga skozi odlomke plesnih duetov (10 let, Duet 012, Štirinajst in 16) predstavila kot celovito gibalno esenco njunega življenja in ustvarjanja.

Po besedah Andreje Kopač so njune serije duetov "zasnovane kot predstava o življenju, ki razpirajo vpogled v intimno in profesionalno (so)delovanje koreografskega para in v slovenski sodobni ples že vrsto let vnašajo svojevrsten pečat in gibalni izraz. Edinstvenost v koreografiji in čustveni naboj ustvarja samosvojo plesno govorico, ki ne potrebuje več zunanje utemeljitve, saj sama po sbei sproti zabrisuje meje, ki si jih postavlja; med osebnim in zasebnim, med jezikom in govorom, med fiziko in kemijo, med emocijo in erosom."

Rosana Hribar in Gregor Luštek, letošnja nagrajenca Prešernovega sklada, sta unikaten sodobni plesni in koreografski par, po perfektnosti umetniškega izraza pa dediča izročila Pie in Pina Mlakarja. Svoj prvi duet sta odplesala leta 1996 v predstavi Posvetitev pomladi Matjaža Fariča, leta 2003 pa je nastal njun prvi samostojni duet. Kot koreografa delujeta doma in v tujini, v zadnjih letih pa še posebej izstopajo serije njunega spektakularnega koraka v dvoje. Zanje sta prejela številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih v Hannovru, Ludwigshafnu, Beogradu.

Njun Duet 012 je evropska plesna mreža Aerowaves izmed 582 predstav uvrstila med 20 najboljših predstav Evrope, domače občinstvo pa jima je podelilo nagrado za najboljšo predstavo na 5. bienalu slovenskega sodobnega plesa Gibanica. Čeprav sta oba Novomeščana, je njuna profesionalna pot že od samega začetka povezana s Plesnim teatrom Ljubljana.