Igor Mekina

 |  Politika

Putin: ZDA odgovorne za terorizem na Bližnjem vzhodu

Ruski predsednik Vladimir Putin je v zadnjih dnevih znova izrekel nekaj ostrih besed na račun zahodne politike na Bližnjem vzhodu. To je po svoje nenavadno, kajti očitno je, da je ob zadnjem skoraj celodnevnem srečanju med ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem ter njegovim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom v Sočiju prišlo do vsaj delne otoplitve v sicer zelo hladnih odnosih med ZDA in Rusijo.

Ne le, da je Kerry opozoril ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, da bi mu on osebno "močno odsvetoval" kakršnokoli vojaško akcijo na vzhodu Ukrajine, kmalu zatem so iz Damaska prišla poročila, da je Sirijo zapustilo več kot 100 ruskih "svetovalcev", ki naj bi sirskemu predsedniku Asadu pomagali pri načrtovanju večjih obrambnih in ofenzivnih operacij. Če sta bila to dva dogovorjena "koraka nazaj" tako z ruske kot z ameriške strani, so morda tudi ZDA pristale na nekaj kompromisov, kajti skorajda istočasno so z Bližnjega vzhoda prišle novice o tem, da so uporniki, ki jih oborožujejo ZDA, dobili strogo navodilo ameriških odposlancev, da ameriškega orožja ne smejo več uporabljati proti Asadovim silam, pač pa samo proti ISIS-u oziroma proti "Islamski državi". To zahtevo naj bi poveljniki "zmernih upornikov" že zavrnili in napovedali, da bodo razmislili celo o umiku iz boja, saj se želijo istočasno boriti tako proti Asadovim silam kot proti islamski državi.

Ne glede na očitno bolj "taktična" popuščanja, ki so bila v Sočiju dogovorjena predvsem zaradi iskanja kompromisa o iranskem jedrskem programu (pri katerem ZDA za sklenitev sporazuma do 30. junija letos potrebujejo pomoč Rusije) pa je rusko nezadovoljstvo z ameriško politiko na Bližnjem vzhodu zelo očitno. Predsednik Rusije Vladimir Putin je tako v enem od svojih zadnjih javnih nastopov jasno povedal, da si želi zavezništvo z Kitajsko in ostalimi državami skupine BRICS zato, da bi zapolnili "varnostno vrzel", ki je nastala z ameriško zunanjo politiko, ki jo krivi tudi za nastanek ISIS-a, slednjega namreč vidi kot neposredno posledico nezakonitih ameriških intervencij na Bližnjem vzhodu

Na srečanju z voditelji tajnih služb držav BRICS-a je Putin dejal naslednje: "Dobro vemo, kaj se v tem trenutku dogaja na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Vidimo, da so problemi nastali zaradi teroristične organizacije, ki se sama imenuje Islamska država. Toda pred nesprejemljivo intervencijo od zunaj in brez dovoljenja Varnostnega Sveta OZN v teh državah ni bilo terorizma. Očitno je, da so posledice tega hude. Vse, kar se je v zadnjih letih zgodilo v mednarodni skupnosti, je potrebno popraviti," je dejal Vladimir Putin. Ruski predsednik pri tem kot ogroženo državo ne vidi samo Rusijo, pač pa tudi druge države sveta: "Očitno je, da so naše države ogrožene, to pa je rezultat tega, da je bilo prekršeno mednarodno pravo v kombinaciji s kršitvijo suverenosti različnih držav ter njihovih vplivnih sfer." Ob srečanju s predstavniki Kitajske je Putin s svojimi gosti razpravljal tudi o nevarnostih t.i. barvnih revolucij. Ena od njih se je zgodila tudi v Ukrajini, Rusija pa je prepričana, da so bile v ozadju prevrata v Ukrajini in zrušenja predsednika Viktorja Janukoviča z oblasti v Ukrajini prav ZDA, ki so "vlekle vrvice" iz ozadja. Putin doslej še nikoli ni tako jasno povedal, da naj bi bile za katastrofalno stanje v Siriji, Iraku, Libiji in drugih državah Bližnjega vzhoda neposredno odgovorne prav ZDA z zavezniki.

Nekateri nedavno objavljeni dokumenti ameriškega obrambnega ministrstva so dokazali, da so ZDA še leta 2011 v nastajanju skupine, ki se danes imenuje "Islamska država", videle nekaj pozitivnega in kot silo, ki bi lahko pomagala pri rušenju oblasti Bašarja Asada v Siriji. ZDA se kljub temu, da so bili v to skupino vključeni posamezniki z zelo sovražnimi stališči tudi do ZDA in njenih zaveznic, niso odločile za nasprotovanje nastajajoči teroristični skupini, ker je bilo njeno delovanje - v tistem trenutku - pač v skladu z geopolitičnimi interesi ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.