Aplikacija za prijavo vojnih zločinov

Mobilni telefon postaja čedalje pomembnejše orožje v boju proti zlorabam človekovih pravic po svetu. V rokah aktivistov ali žrtev zlorab lahko zagotovi video dokaze o zločinu – a ti niso vedno verodostojni. Nova aplikacija EyeWitness bo to spremenila.

Kot piše Rory Cellan-Jones na BBC-ju, za zločine in kršitve človekovih pravic pogosto najprej izvemo na Youtube, a težava se pojavi, da videi niso vedno resnični. Tako se je recimo za lažnega izkazal video herojskega sirijskega dečka, ki reši svojo sestro med streljanjem. Četudi so videi resnični, pa ne morejo vedno biti predloženi kot dokaz na sodišču, saj je njihovo avtentičnost težko preveriti.

To bo sedaj reševala aplikacija EyeWitness, ki je narejena prav za dokumentiranje zločinov in kršitev človekovih pravic na enostaven in varen način. Na prvi pogled deluje kot katerakoli druga fotografska aplikacija, s tem, da ima varen način snemanja in fotografiranja: če jo pregleda varnostni organ, ne bo našel nobenih posnetkov, ki so bili narejeni. Aplikacija posnetkom doda GPS koordinate, čas, lokacijo in druge podatke, ki pokažejo natančno, kje je bil posnetek narejen in ali je bil nato naknadno kaj spremenjen oziroma urejen. Ko je uporabnik na varnem kraju, lahko posnetek naloži v varno bazo EyeWitness projekta. Pravni strokovnjaki material nato pregledajo in preučijo, ali je lahko uporabljen na sodišču.

Aplikacija je tako namenjena predvsem za vojna območja in kraje, kjer so človekove pravice pogoste, a morda bo uporabljena tudi kje drugje. V ZDA se je recimo v zadnjih mesecih pojavilo več videov, ki prikazujejo, kako policisti streljajo osumljence. Če bi bili posneti preko te aplikacije, bi bil primer proti tem policistom še močnejši. Dostopna je sicer zgolj za naprave z operacijskim sistemom Android, saj ga uporablja večina uporabnikov na območjih, katerim je namenjena, pojasnjujejo ustvarjalci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.