Petra Balažič

 |  Kultura

LAIBACH - "Inženirji človeških duš" na severnokorejskem dnevu slobode

© Maja Slavec

Skupina Laibach se  bo avgusta ob 70. obletnici osvoboditve Korejskega polotoka izpod Japonske kolonizacije odpravila na »Turnejo ob dnevu svobode« po Severni Koreji. V Pyongyangu bo nastopala na dveh koncerti. Laibach, ki velja za mednarodno najbolj uspešno skupino nastalo na področju bivših evropskih socialističnih držav, bo tako postala prva skupina, ki bo nastopila v skrivnostni severnokorejski komunistični državi.

Skupina se je nedavno vrnila z uspešne enomesečne turneje po Severni Ameriki. Na polotok se bo odpravila po proslavi 35. obletnice svojega obstoja, ki jo bo 4. julija obeležila z zdaj že tradicionalnim nastopom v Delavskem domu v Trbovlju. Dva koncerta v Pyongyangu bosta v režiji Norvežana Mortena Traavika posneta kot del dokumentarnega filma, ki pa naj bi izšel prihodnje leto.

V lanskem intervjuju z Marcelom Štefančičem  so Laibach severnokorejski komunizem označili za umetnino. Zato morda ne preseneča Traavikova izjava, da na »Turnejo ob dnevu svobode« gledajo predvsem kot »kulturno izmenjavo« z namenom »vzajemnega razumevanja« .

Laibach je velik del razstave Neue Slowenische Kunst 1980-1992, ki jo do 16. avgusta predstavlja Moderna galerija v Ljubljani in o kateri je podrobneje pisala Vesna Teržan. Skupina bo v originalni postavi 20. junija pred galerijo izvedla tudi nastop, 3. julija pa bodo imeli člani skupine vodstvo po razstavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.