Neža Mlakar

 |  Družba

Ko te najde dvojnik

© Fusion.net

»Iz nekega razloga smo obsedeni z idejo iskanja ljudi, ki so nam podobni, idejo gledanja v ogledalo iz mesa in krvi,« meni Kashmir Hill. Smo res tako originalni, kot si mislimo? Tu je zanimiva zgodba.

Nekaj mesecev nazaj je Kashmir Hill prejela e-pošto z naslovom »Sem tvoja dvojnica,« piše Kashmir Hill na spletni strani Fusion. Poleg je bila pripeta fotografija, na njej pa fotografija Kashmir iz njenega Google Plus profila in fotografija samooklicane dvojnice.

Kashmir je bila ne samo presenečena, ampak naravnost šokirana nad srhljivo dejansko podobnostjo med njo in osebo s fotografije. Pošiljateljica se je celo postavila v isto držo, kot je bila na sliki fotografirana Kashmir, tako da je njuna podobnost še bolj prišla do izraza. Oseba z imenom Leigh je Kashmir v sporočilu razložila, da so, medtem ko je s svojimi tremi sinovi kosila v svojem domačem kraju v Phoenixu, k njej pristopili trije »lepo oblečeni moški« in jo vprašali, ali je njeno ime Kashmir. Ko je to zanikala, so ji pokazali fotografijo »njene dvojnice«. Bila je šokirana nad tem, kako sta si podobni ter se po premisleku odločila, da jo bo poiskala.

Po tem, ko je Kashmir ugotovila, da je dvojnica najbrž ne poskuša umoriti, sta se dogovorili za klepet preko spletne kamere, da ugotovita, ali sta si tudi v živo, med premikanjem, tako zelo podobni. »Ko se pripravljaš na srečanje s svojim dvojnikom, si pod čudnim pritiskom – želiš izgledati karseda dobro,« piše Kashmir. Tudi dvojnica naj bi ji kasneje v videopogovoru zaupala, da se je pred tem počutila, kot bi se pripravljala na prvi zmenek.

Kashmir in njena dvojnica pa nista edini tak primer. Leta 2011 je britanska novinarka Sophie Robehmed postala obsedena z iskanjem svoje dvojnice potem, ko je napisala zgodbo na to temo. Ko jo je nekaj let pozneje našla na Facebooku, sta o tem posneli film, dostopen tudi na spletnem portalu YouTube. »Nismo tako originalni, kot si mislimo,« je dejala. Na Facebooku pa se je oblikovala tudi skupina »Twin Strangers«, kjer popolni neznanci spoznavajo svoje »dvojčke«.

»Tudi kanadski fotograf Francois Brunelle je 14 dolgih let iskal dvojnike po svetu in fotografiral njihove portrete. Povedal je, da mu je v užitek zajeti šokanten izraz njihovih pogledov v trenutku, ko se prvič srečajo, in da nenehno dobiva e-pošto ljudi, ki želijo poiskati svojega dvojnika,« še piše Kashmir.

Kljub nekaterim podobnostim in številnim razlikam je za Kashmir bilo jasno nekaj: bili sta si všeč. »Zelo všeč. Bilo se je super zabavno pogovarjati.« Meni, da je to najbrž zato, ker naj bi tudi znanstveniki odkrili, da smo bolj prijazni do ljudi in nas bolj privlačijo ljudje, ki so nam podobni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.