Damjana Kolar

 |  Kultura

Kultura oblačenja skozi italijansko in slovensko modo

V Slovenskem etnografskem muzeju bodo jutri, 16. junija ob 19.00 odprli razstavo Moda v gibanju (Italijanski slog 1951 – 1990 & Utrinki slovenske mode), ki odstira pogled na italijansko modo, na rojstvo italijanskega sloga (oblačenja po italijansko) od petdesetih do devetdesetih let 20. stoletja. Sočasno se v utrinkih ozira v preteklost slovenske oblačilne kulture, v njeno zgodovinsko kulturno ozadje in razvojno pot slovenske mode.

Po besedah direktorice muzeja, dr. Bojane Rogelj Škafar je "v okviru poslanstva Slovenskega etnografskega muzeja medkulturni dialog tista sintagma, ki ji je posvečenih mnogo projektov. Razstava Moda v gibanju je eden od njih, kajti italijanska moda je ne samo prepoznavna in specifična oblika oblačilne kulture, ki se je oblikovala v Italiji, ampak je to slog, ki je vplival na modne trende po vsem svetu. In na drugi strani gre za družbeni fenomen, ki se v času spreminja… Cilj tega projekta je dotakniti se obravnavanega fenomena v zgoraj omenjenih razsežnostih in ga hkrati soočiti z značilnostmi mode na Slovenskem."

Osrednji del razstave, sestavljen iz italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in videa o italijanskem slogu 1951–1990, je predstava o snidenju italijanske mode s svetom sladkega življenja, La dolce vita, ki je v 50. in 60. letih 20. stoletja vzcvetelo v Italiji in se kot razpoznavni slog Made in Italy nadaljuje vse do danes.

Italijanski slog 1951–1990 prikazuje kulturo Italije v času njene izjemne kreativnosti skozi diskurz o modi. Predstavlja kolekcijo ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter dvajsetih vodilnih oblikovalcev, prestižnih ateljejev in modnih hiš iz obsežne zbirke mode, ki je v lasti Fundacije Sartirana Arte, dopolnjeno s štirimi drugimi oblekami. Ustvarili so jih oblikovalci Sorelle Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in drugi, ki so dali pečat identiteti italijanske mode in s tem prispevali k podobi Italije v svetu.

Drugi del razstave Utrinki slovenske mode je posvečen modnim praksam ter njihovim stalnim premikom v prostoru in času. Predstavljene so arhivske podobe na filmu in videu, prizori kulture oblačenja pri nas ter odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obujajo že skoraj pozabljene čase. Razstavljene kreacije petih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk Mateje Benedetti, Urške Drofenik, Maje Ferme, Maje Štamol Droljc in Svetlane Visintin, oživljajo prehod iz preteklosti v sedanjost.

Razstavo, ki jo je zasnovala muzejska svetovalka Nina Zdravič Polič iz Slovenskega etnografskega muzeja, spremlja publikacija z besedili, ki so jih prispevali modni in filmski zgodovinarji, kustosi in zgodovinarji (Raffaella Sgubin, Maria Giuseppina Muzzarelli, Dragica Sušnik, Lilijana Nedič, Marcel Štefančič jr...).