Neža Mlakar

 |  Svet

Sonyjevi robotski psi počasi »poginjajo«

© Gizmodo.com

V letu 1999 je japonsko podjetje Sony izdelalo robotskega psa z imenom Aibo, pasjo družbo, ki ni potrebovala pasje ute, za njo ni bilo potrebno pobirati iztrebkov, hranila pa se je z elektriko. A izum Sonyju ni prinesel velikega profita, zato je »psičke« prenehal popravljati, nekateri navezani lastniki pa se bodo sedaj morali soočiti s tem, da bodo njihove »domače živali« dokončno odšle.

New York Times je posnel pretresljiv video o običajnem dnevu Aibovih lastnikov. Intervjuval je vrsto lastnikov, katerim Aibo predstavlja osrednji del njihovega življenja, ampak se morajo soočiti z dejstvom, da je njihovim »psom« potekel rok trajanja.

Robotski psi, izdelani po vzoru pasme Beagle, se lahko samostojno premikajo okoli, lajajo in izvajajo preproste trike, za New York Times piše Jonathan Soble. Sony je do leta 2006 prodal 150.000 delov. Peta generacija, ki je bila zadnja, je menda lahko izrazila 60 čustvenih stanj. A Aibo za Sony nikdar ni bil več kot le stranski projekt, saj je podjetje navajeno prodati več milijonov produktov.

Sony je prenehal popravljati Aibe marca lani. Popravilo je zdaj prepuščeno domačim tehnikom, ki morajo nekatere Aibe razstaviti, da lahko z nadomestnimi deli popravijo druge. “A po eni strani je osupljivo, da so “psički” delovali 16 let, kar je veliko več, kot bi današnje dni pričakovala od podobnih naprav,” piše Chris Mills za Gizmodo. “A to je tudi opozorilo, da nič – niti ubogljiv, prisrčen robotski pes – ne traja večno.”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.