Darja Kocbek

 |  Svet

Velebanka Goldman Sachs za praktikante uvaja 17-urni delovnik

Ameriška velebanka svojim praktikantom v novem pravilniku predpisuje, naj ne delajo več kot 17 ur na dan. V poletnih mesecih naj gredo domov ob polnoči in naj se ne vračajo v pisarno pred sedmo uro zjutraj, poroča Reuters.

Banke so začele omejevati delovne ure praktikantov potem, ko je leta 2013 v podružnici Bank of America v Londonu domnevno zaradi izčrpanosti umrl eden od praktikantov, ki naj bi pred tem nepretrgoma delal 72 ur. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je umrl naravne smrti.

Delovni čas več kot 100 ur na teden je v finančnem sektorju v anglosaksonskih državah nekaj običajnega. Mladi praktikanti si tam poskušajo s popolno predanostjo podjetju zagotoviti redno službo.

Ironično, da nas nova Goldmanova politika opominja na to, kako brutalen delovni čas dejansko imajo. Praktikanti bodo po novem lahko prosti med polnočjo in sedmo uro zjutraj! Kaj bodo počeli z vsem tem časom? Opozarjajo nas tudi, kako težko je spremeniti kulturne norme. Če je treba sprejeti takšna pravila, je to najbrž potrebno zato, ker so zahteve in pričakovanja, ki so privedle do tako dolgih delovnih ur, še vedno globoko zakoreninjene, navaja Jena McGregor v Independentu.

Navodila bankirjev, naj praktikanti ne delajo cele noči in vikende, so po ugotovitvah New York Timesa posledica konkurence drugih industrijskih panog, zlasti tehnoloških podjetij, ki za enako dobro plačo ponujajo več prostega časa in zasebnega življenja. Sonia Marciano, profesorica na univerzi New York, pravi, da študenti danes pričakujejo več kot le velike nagrade. »Moji študenti, fantje in dekleta, veliko bolj odprto govorijo o pričakovanjih po ravnotežju med delom in življenjem,« razlaga.

Sarvshreshth Gupta, diplomant univerze Pennsylvania, ki je delal kot analitik pri Goldman Sachsu, je v začetku letošnjega leta dejal svojemu očetu, da to delo ni zanj. Preveč je dela in premalo časa. Marca je dal odpoved. Potem se je na pritisk očeta vrnil v službo v Goldman Sachs. V banki so mu obljubili krajši delovni čas, da bo lahko imel čas tudi za zasebno življenje. A ta obljuba dolgo ni držala. Aprila je poklical očeta in mu povedal, da že dva dni ni spal, naslednje jutro ima sestanke s stranko, nato mora dokončati predstavitev. Oče mu je svetoval, naj si vzame 15 dni dopusta. Sin mu je odgovoril, da ga ne bo dobil. Naslednje jutro so ga na parkirišču blizu stanovanja našli mrtvega.

Thomasa J. Hughesa, 29-letnega bankrija pri Moelis & Company, so našli mrtvega z drogami v telesu potem, ko je padel s stolpnice na Manhattnu. Njegov oče je dejal, da ve le to, da je trdo delal in bil pod velikim pritiskom. Študija o smrtnosti po poklicih v ZDA je pokazala, da je za zaposlene v finančnem sektorju tveganje da bodo naredili samomor, 1,5-krat večje od nacionalnega povprečja v ZDA. Največje stopnje tveganja za samomor imajo tam sicer zdravniki, zobozdravniki in veterinarji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.