Tamara Kajtazović

 |  Družba

Kateri tehnološki velikani ne varujejo zasebnosti?

Odkar je Edward Snowden pred dvema letoma razkril informacije o vladnem nadzorovanju interneta, tehnološka podjetja tekmujejo, katero bo boljše v zaščiti zasebnosti. Nevladna organizacija za zaščito svoboščin na internetu Electronic Frontier Foundation (EFF) je objavila letno poročilo, v katerem ocenjuje, kako podjetja ščitijo podatke uporabnikov pred vladnim nadzorom in cenzuro. Morda si boste ob ogledu poročila premislili glede uporabe aplikacije WhatsApp.

Kot piše Wired, je Google na objavljeni lestvici prvič padel, saj je dobil samo tri zvezdice od petih. Leta 2014 je imel Google odličen rezultat, pa tudi v letih pred tem je imel eno izmed najboljših ocen. EFF pravi, da je glede na Googlovo preteklo udejstvovanje v boju proti vladnim zahtevam po podatkih in glede na ogromne količine informacij, ki jih podjetje zbira o svojih uporabnikih, njegovo delovanje nezadovoljivo.

Glavne točke, na katerih je Google razočaral, so: spletni velikan nič več ne deli z uporabniki celotnih podrobnosti o zbiranju podatkov – EFF pravi da je pomanjkanje transparentnosti prišlo hkrati z zagonom več novih Googlovih produktov in storitev. Prav tako se podjetje ni zavezalo k deljenju informacij s subjekti, podvrženimi vladnim zahtevkom po podatkih. To je še posebej problematično v situacijah, ko recimo oblasti skrivaj zahtevajo podatke in nato ugotovijo, da je šlo za pomoto – tudi v tem primeru Google zaradi svojih politik ne bi bil obvezan povedati uporabniku, da je njene oziroma njegove podatke predal oblastem. »A tudi v tem primeru bi morali imeti pravico izvedeti, da vas je vlada preiskovala in pometla podatke,« opozarja Nate Cardozo iz EFF.

Tudi Twitter je izgubil eno zvezdico v primerjavi s prejšnjimi poročili, in sicer zaradi enakega problema kot Google – skrivanja informacije uporabniku, da so oblastem predali njegove podatke.

Vseeno pa se Twitter in Google nista odrezala tako slabo kot WhatsApp. Poročilo je bilo izjemno kritično do podjetja, ki ima aplikacijo za sporočanje. Podjetje namreč ni objavilo prav nobenih informacij o tem, kako pogosto oblastem predaja podatke o uporabnikih, prav tako se ni zavezalo k temu, da bo uporabnike opozorilo o predaji podatkov ali k temu, da bo podatke predalo samo na podlagi naloga.

Apple in Dropbox sta po drugi strani v poročilu prejela odlične rezultate.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.