Tea Wutte

 |  Svet

Oliver Stone podprl Ciprasa in Grčijo

Trikratni dobitnik Oskarja, režiser Oliver Stone, ki je znan po svojih do ZDA zelo kritičnih filmskih in knjižnih projektih, je v svojem zadnjem zapisu na Facebooku zelo jasno podprl grškega predsednika vlade Aleksisa Ciprasa. Ob delitvi članka »Nemčija blefira glede Nemčije«, ki ga je napisal za Al Jazeera America, je kritiziral preteklo ravnanje ZDA glede Grčije in ga opisal kot »sramotno« zaradi ameriške podpore nekdanji grški diktaturi, kritiziral pa je tudi sedanje poteze ameriških in evropskih voditeljev.

Tu je njegov zapis: »Nekaj časa sem bil odsoten, šest mesecev v Nemčiji, Washingtonu, Havajih in Hong Kongu, da bi naredil film o Snowdenu. Brez podpore kakšnega od velikih studiev je bilo težko. Toda uspelo je s podporo Open Roda, distributerja v lastništvu AMC-ja in verige kinematografov Regap, ki so vskočili in naredili preboj. Pomembna pomoč je prišla od Patheja iz Francije in Universuma v Nemčiji, kot tudi iz drugih držav. Moja mati je umrla v zadnjih dnevih aprila, stara 94 let. Eden od njenih zadnjih stavkov je bil: 'Tako zelo si želim, da bi bil ta film uspeh.' In zaradi tega delam še bolj trdo kot kadarkoli. Ker bom naslednjih nekaj mesecev zakopan v proces urejanja filma, bom lahko samo občasno kaj napisal. Toda v zadnjem času vse bolj razmišljam o 'Grexitu'. Aleksisa Ciprasa sem spoznal pred skoraj dvema letoma na Hrvaškem. Že na konferenci smo vedeli, da je to nov obraz, ki ga Grčija potrebuje. Mark Weisbrot v svojem pronicljivem članku 'Grčija blefira glede Grčije' piše o samem bistvu krize, ki je v ZDA s strani korporativnih medijev predstavljena tako zelo slabo. Ameriški cilj je, če sodimo po zgodovini našega sramotnega ravnanja v Grčiji – napačen (oglejte si 'Zamolčano zgodovino', četrto poglavje, prave začetke naše hladne vojne med leti 1947 in 1949). Churchill, katerega vojna je to bila, je celo priznal, da je Stalin držal svojo obljubo, ki mu jo je dal in da ni podprl grških upornikov v državljanski vojni zoper grške monarhiste in fašiste. Temu je sledila Nixonov in Agnewova pomembna podpora grdi diktaturi med leti 1967 in 1974 (poglejte si film 'Z' za dramatičen uvod). Jasno je, da v Grčiji nikoli niso imeli prave grške vlade, ki bi jo ljudje lahko spoštovali – vse do te. In zato kličem: ‘Viva Cipras!’ ‘Viva nova Grčija!’« je v svojem blogu zapisal Oliver Stone ter na koncu še dodal: »In ne verjemite, kar berete v ameriških medijih. Želim si samo, da bi se Evropa lahko ločila od naših, kot imperij širokih ciljev.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.