Petra Balažič

 |  Politika

Legalizacija marihuane v medicinske namene ne poveča rekreativne uporabe med najstniki

Legalizacijo marihuane v medicinske namene v zveznih državah ZDA spremljajo zagrete debate o posledicah take odločitve. Posebno se izpostavlja strah, da bi legalizacija omogočila najstnikom lažji dostop do te mehke droge ter da bi normalizirala in razširila njeno uporabo. A nova obsežna raziskava objavljena na The Lancet Psychiatry  je pokazala, da se uporaba marihuane med najstniki po legalizaciji ni bistveno spremenila.

Marihuana je tako v ZDA kot v svetu najbolj razširjena mehka droga. V ZDA je v medicinske namene trenutno dovoljena v 23 zveznih državah. Raziskovalci so za primerjalno analizo uporabili podatke raziskave »Monitoring the Future«, ki je od leta 1991 do danes zbrala odgovore več kot milijon najstnikov (13-18 let) o uporabi marihuane. Ta je bila nekoliko višja v državah, kjer je medicinska marihuana legalizirana, vendar je to za iste države veljalo tudi pred sprejetjem zakonov. Bistvenih razlik v uporabi pred in po sprejetju zakona pa ni bilo opaziti.

Nedavna raziskava je ena mnogih, ki dokazujejo, da legalizacija marihuane ne vpliva na rast uporabe le-te med najstniki. Vendar to ne pomeni odločne zmage za podpornike legalizacije. Večji problem v razpravi predstavlja dejstvo, da znanost še ne ponuja jasnih odgovorov o učinkih in posledicah uporabe. Uporaba marihuane v najstniških letih naj bi imela dolgoročne posledice za razvoj možganov in psihično zdravje posameznika, istočasno pa naj bi bila koristna pri zdravljenju številnih motenj in bolezni. Vendar veliki klinični poskusi, ki bi učinke brezpogojno dokazovali, še niso bili izvedeni. Raziskave v ta namen težko dobijo finančna sredstva, poleg tega pa je za raziskovalce sama dostopnost do droge omejena.

Zaradi nezadostnih znanstvenih dokazov se vprašanje legalizacije zlahka prelevi v politično vprašanje, je v Mladini pisal Jure Trampuš. Legalizacija ima večjo možnost v skupnostih, kjer na splošno vlada naklonjenost do droge, kot v krajih, kjer prevladuje nezaupljivost. Poleg tega vleče postopek legalizacije za sabo še kup drugih vprašanj: do kakšne mere bi bila izpeljana, pod kakšnimi pogoji, s kakšnimi izjemami, in tako dalje. Razlikujejo se tudi razlogi za legalizacijo. V Urugvaju je recimo legalizacija bila vpeljana kot sredstvo v borbi proti črnemu trgu in tihotapljenju. Podporniki pa izpostavljajo še dohodke po obdavčitvi, večjo preglednost prodaje in kvaliteto prodane marihuane.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.