Darja Kocbek

 |  Politika

Grški dan D se je sprevrgel v fantomski vrh območja evra

Dan D za Grčijo se je v ponedeljek začel s klofuto predsedniku vlade Aleksisu Ciprasu. To je ljubkovalna gesta, s katero predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker pozdravlja politike, ko pridejo k njemu na obisk. Ta gesta pomeni, da sta moža prijatelja, čeprav je Juncker konec tedna izjavil, da Ciprasu ne zaupa več. Dan, ko naj bi preprečili bankrot Grčije in padec tečaja evra, se je več kot 12 ur kasneje v ponedeljek končal s čudaškim spektaklom fantomskega vrha, je v Guardianu napisal dopisnik v Bruslju Ian Traynor. Voditelji držav z evrom so se sicer dobili na neformalnem vrhu, ki ga je predsednik evrskega vrha Donald Tusk sklical prejšnji četrtek. Namen vrha naj bi bil grško krizo ali vsaj namestiti samolepilne obliže na grške krvaveče rane, a kaj ko se voditelji niso imeli o ničemer za odločati, saj ni bilo niti dnevnega reda za razpravo.

Da bi lahko odločali ali razpravljali, bi morali finančni ministri v okviru evroskupine, ki so se sestali pred vrhom, oceniti možnosti za dogovor in pripraviti priporočila za razpravo. Tega po besedah vodje evroskupine Nizozemca Jeroena Dijsselbloema niso mogli narediti, ker niso imeli dovolj časa, da bi preučili nov predlog, ki ga je pripravila grška vlada.

Torej, zakaj so finančni ministri v ponedeljek sploh prišli v Bruselj? Morali so, je pojasnjeval Dijsselbloem, ker so morali pripraviti izredni vrh. Ker jim to ni uspelo, je vprašanje, kaj je bilo bistvo zasedanja. »Voditelji držav članic imajo vedno lahko drugačno mnenje,« je z nasmeškom odgovoril Dijsselbloem.

Ian Traynor ugotavlja, da so se voditelji kljub temu imeli lepo, saj so večerjali romba, govejo pečenko in limonin parfe oziroma zmrzlino. Najbolje bi bilo, če bi kar ostali v Bruslju, saj se bodo skupaj s šefoma Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) spet sestali nocoj in poskušali doseči dogovor 24 ur preden se bodo na redni vrh EU v Bruselj vrnili še voditelji držav članic EU in razglasili zmago. Nocoj in jutri po besdah dopisnika Guardiana dvorani ne bo več fantomov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.