Trivializacija TV Slovenija

Spoštovani Jure Trampuš,

cenim vaš članek z naslovom Trivializacija TV Slovenije, ki je bil objavljen v 25. številki Mladine (19. 6. 2015). Če sem lahko našla utemeljitev, da ste za primer članka uporabili delo novinarke Tee Šavor, se mi je zataknilo pri iskanju utemeljitve podpisa pod fotografijo Boruta Kranjca: »Visoke pete slovenskega novinarstva na dan, ko je Slovenski državni holding odločal o ponudbi Cinvena za nakup Telekoma.«

Fotografija daje bralki oziroma bralcu misliti, da so za trivializacijo novinarskega poročanja odgovorne predvsem ženske, ki delajo v novinarstvu. Čeprav v članku, po mojem mnenju pravilno, nakazujete, da so za kvaliteto novinarskega poročanja odgovorne osebe na odločevalskih položajih, se pravi predvsem beli, cisnormativni in heteronormativni moški sred-

njih let, fotografija s podpisom tega ne odraža. (Na fotografiji je sicer kar precej športnih copat in eni natikači slovenskega novinarstva.)

V družbi strukturne neenakost, ki med drugim negativno vpliva na vsakdanje življenje žensk, pozitivno pa predvsem na življenje že omenjenih moških na pozicijah moči, je tovrstno (ne)hoteno namigovanje na neutemeljeno odgovornost žensk za nastalo situacijo v novinarstvu nesprejemljivo. V času naraščajočega seksizma, patriarhalnih vrednot in praks, blatenja dosežkov in bojev feminizma pa še toliko bolj.

Sicer to ni prva manifestacija seksizma v Mladini, je pa prva, na katero sem se odločila odzvati. Prosila bi vas, da ste v prihodnje pri pisanju oz. ustvarjanju vsebin še bolj pozorni na družbeni položaj različnih skupin in posameznic in posameznikov.

Ostanite kritični. Želim vam vse dobro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.