Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Cerar o beguncih: Slovenija bo solidarna, o številkah še ne bi

Premier Miro Cerar je na vrhu Evropske unije dejal, da bo Slovenija nedvomno solidarna in bo sprejela določeno število beguncev, a vztraja pri prostovoljnem pristopu. »O številkah danes še ne bi govorili,« je dodal.

Premier je poudaril, da današnja razprava vrha ne sme biti osredotočena le na kvote in število beguncev, ampak na celovit pristop k obvladovanju migracij. Ključno je, kako osebam, ki izpolnjujejo pogoje, torej beguncem, zagotoviti ustrezno pribežališče, kako jih ustrezno obravnavati, jim omogočiti integracijo in ob tem zagotoviti varnost, je dejal.

»Slovenija ima posluh za to, želi biti solidarna in izkazati svojo humanitarno noto, a da se ob tem upoštevajo načela varnosti, ki jih je treba zagotoviti v naši državi,« je izpostavil premier. Kot smo pisali v Mladini, sta srž razprave varnostno tveganje in finančno breme, namesto da bi razpravljali o tem, kako beguncem pomagati. 

Kot smo poročali, je Evropska komisija predlagala obvezne kvote za razporeditev 40.000 Sircev in Eritrejcev, potrebnih mednarodne zaščite, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo. Poleg tega je predlagala tudi preselitev 20.000 oseb, potrebnih mednarodne zaščite, ki so zunaj unije. Članice EU še niso uspele doseči soglasja, ali naj bodo kvote za razporeditev beguncev po EU obvezne ali prostovoljne. Ne strinjajo se niti glede meril za opredelitev kvot ne glede števila beguncev, ki naj bi jih sprejele. Italija pa ob tem že grozi z ukrepi, s katerimi naj bi opozorila, da sama ne zmore reševati begunske krize.

Na vrhu EU naj bi tako voditelji potrdili krovno številko beguncev, ki jih bo sprejela EU, pri čemer naj ne bi spreminjali predloga komisije, podrobnosti pa naj bi bile dorečene pozneje. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ponovil, da je treba dogovor doseči do konca julija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.