TK, STA

 |  Svet

Grške banke bodo ostale zaprte, Cipras napovedal nadzor kapitalskih tokov

Grška banke bodo ostale zaprte cel teden. Grški premier Aleksis Cipras je v luči panike v Grčiji, kjer ljudje v vrstah čakajo pred bankomati, da bi dvignili svoje prihranke, napovedal nadzor kapitalskih tokov. Obenem je Grkom zagotovil, da so njihove bančne vloge popolnoma varne, prav tako plače in pokojnine. Cipras je obenem razkril, da je grška vlada znova zaprosila za podaljšanje obstoječega programa finančne pomoči Grčiji. Evropska centralna banka (ECB) je sicer sklenila ohraniti nujno likvidnostno pomoč grškim bankam na dosedanji ravni.

Potem ko je Cipras v noči na soboto nepričakovano napovedal referendum o pogojih mednarodne pomoči Grčiji in finančni ministri območja evra v soboto niso podaljšali programa pomoči Grčiji, državo čaka negotovost, smo pisali na spletni straneh Mladine.

Cipras je dejal, da sta odločitev evrske skupine, da ne podaljša programa, in odločitev ECB, da ne zviša zgornje meje nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, grško centralno banko prisilili v prošnjo za uvedbo ustreznih ukrepov, kot sta zaprtje bank in omejitev bančnih dvigov. Grški premier je ob tem državljane pozval, naj ohranijo mirno kri.

Kot smo pisali, je grški parlament v noči na nedeljo potrdil Ciprasov predlog, da bi Grki na referendumu 5. julija odločali o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč. Evroskupina pa programa pomoči Grčiji ni želela podaljšati niti za en mesec, da bi v miru izvedli referendum.

Še en pomemben rok se izteče v torek, ko mora Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) vrniti skoraj 1,6 milijarde evrov pomoči. Tako so sedaj na vrhuncu skrbi o razglasitvi bankrota Grčije in njenega morebitnega izstopa iz evrskega območja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.