TK, STA

 |  Svet

Grčija ne bo plačala obveznosti do IMF

Grčija danes ne bo plačala okoli 1,6 milijarde evrov obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je po pisanju več tujih medijev dejal neimenovani predstavnik grške vlade. Grčija bo v tem primeru v plačilni zamudi do IMF in do odprave te zamude ne bo imela dostopa do sredstev sklada.

To bi bil sicer po besedah prve dame IMF Christine Lagarde prvi primer, ko kaka država iz skupine razvitih gospodarstev ne bi plačala svojega dolga do IMF. Postopek v primeru neporavnanih obveznosti v IMF sicer traja kar nekaj časa, a Grčija bi se znašla v skupini držav, v kateri so Zimbabve, Sudan in Somalija, ki so skladu skupaj dolžne 1,8 milijarde dolarjev.

Problem je, da se v torek poleg roka za plačilo junijske obveznosti države do IMF izteče tudi drugi program pomoči območja evra tej prezadolženi evrski državi. Grčija je tako povsem na robu plačilne nesposobnosti in vprašanje je, kako bi v primeru neplačila IMF postopale evrske upnice.

V minulih dneh ni prišlo do dogovora glede podaljšanja programa pomoči, evroskupina pa je po grški zavrnitvi zadnjega predloga posojilodajalcev, ki ji je sledil nepričakovani razpis referenduma o predlogu upnikov, Atenam odrekla tudi željo po kratkotrajnem podaljšanju programa, smo pisali v Mladini. Na ulice Aten in Soluna se je včeraj podalo približno 17.000 protestnikov, ki nasprotujejo zadnji izmed ponudb mednarodne pomoči in upnike obtožujejo izsiljevanja Grčije.

Grčijo v naslednjih tednih čaka kar nekaj velikih finančnih obveznosti do Evropske centralne banke in imetnikov zakladnih menic. Že 10. julija mora odplačati za dve milijardi evrov glavnic, 20. julija pa še za štiri milijarde. Naslednje veliko zapadlo izplačilo je za skupno 3,4 milijarde glavnic in obresti 20. avgusta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.