Petra Balažič

 |  Politika

Turška policija z vodnimi topovi in solzivcem na parado ponosa

Le dva dni za tem, ko je Ustavno sodišče ZDA legaliziralo istospolne poroke v vseh zveznih državah, je na turški paradi ponosa v Istanbulu prišlo do nasilnega obračuna policije s sodelujočimi. Pri tem so uporabili tudi vodne topove, solzivec in gumijaste naboje.
Upravni urad v Istanbulu naj bi dogodek zadnji hip nenadno prepovedal zaradi sovpadanja z muslimanskim svetim mesecem Ramadanom. Povorko ponosa so policisti najprej zaustavili z vodnimi topovi, večje skupine zbranih ljudi pa so razkropili s pomočjo solzivca. Ob tem so prizadeli tudi mimoidoče, ki na paradi niso sodelovali, vključno s turisti.

Homoseksualnost v Turčiji sicer ni zakonsko prepovedana, tako kot v večini muslimanskih držav. Kljub temu so dogodki na nedeljski paradi ponosa pokazali, da je vpliv konzervativnega dela islamske družbe še naprej močen. »Policija je parado spremenila v politično vprašanje,« je zatrdil Damla za Vice News.

Ko je ZDA sprejel zgodovinski zakon, so slavili podporniki iz celega sveta. Vsekakor je bil to pomemben korak za Združene države, a ne smemo pozabiti, da ostaja položaj istospolnih oseb v mnogih delih sveta težek. V večini afriških in muslimanskih državah je homoseksualnost kaznivo dejanje. Še bolj pogosto je v svetu omejevanje pravic istospolnim parom . Istospolne poroke dovoljuje danes le 20 držav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.