Tamara Kajtazović

 |  Svet

Nizozemski državljani uspeli v tožbi proti svoji vladi

© Chantal Bekker/Urgenda, Guardian.co.uk

Nizozemsko sodišče je odločilo v prid skupine 900 državljanov, ki so se odločili tožiti vlado zaradi neukrepanja proti podnebnim spremembam. Gre za prvo tožbo proti kaki vladi zaradi odgovornosti za podnebne spremembe in tako predstavlja pomemben mejnik in precedens.

Sodišče je odločilo, da so vladni načrti zmanjšanja izpustov za 14 do 17 odstotkov vrednosti iz leta 1990 do leta 2020 nezakoniti v luči obsežnosti grožnje, ki jo predstavljajo podnebne spremembe. Sodišče je naložilo nizozemski vladi, da mora zmanjšati izpuste za 25 odstotkov v petih letih, piše Arthur Nelsen v Guardianu. Sodnik Hans Hofhuis je pojasnil, da je grožnja podnebnih sprememb velika, nizozemska vlada pa jo je prepoznala v več mednarodnih paktih.

Pravna kampanja je trajala dve leti, prvo zaslišanje pa je bilo šele aprila. Mladi aktivisti so prepričani, da je odločba sodišča povrnila tudi nekoliko ponosa Nizozemski, ki so jo druge države začele prehitevati pri boju proti podnebnim spremembam.

»Prvič se je zgodilo, da je sodišče odločilo, da imajo države zakonsko obvezo do svojih državljanov. To bo zagotovo vplivalo tudi na zaveze glede zmanjšanja izpustov na vrhu v Parizu, saj lahko v nasprotnem primeru države pričakujejo pritisk s strani sodišč znotraj lastne jurisdikcije,« razlaga Dennis van Berkel, pravni svetovalec Urgende, skupine, ki je tožbo vložila.

Ali torej lahko politike, še posebej tiste iz izvršilne veje oblasti, ministre in predsednika vlade pokličemo na odgovornost? Ne zgolj politično ali odškodninsko, pač pa tudi kazensko? In zakaj tega ne počnemo? O tem v aktualni številki Mladine piše Peter Petrovčič. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.