Damjana Kolar

 |  Kultura

Začenja se 56. jazz festival Ljubljana

Sly & Robbie

Sly & Robbie

V Ljubljani bo od 1. do 4. julija potekal 56. jazz festival Ljubljana, ki bo na treh različnih prizoriščih (Cankarjev dom, Križanke, Klub Gromka) postregel s kar 19 koncerti. Programski fokus festivala letos predstavlja kitaro, orkestre in Belgijo. Na otvoritveni dan festivala se bodo zvrstili koncerti belgijskega novojazzovskega orkestra Flat Earth Society, Kristijan Krajnčan Project: Hidden Myth, ki povezuje jazz, ples, zborovsko petje, poezijo in film in mednarodne zasedbe KUU! v sestavi bobnarja, dveh električnih kitaristov in karizmatične pevke Jelene Kuljić.

Program letošnje izdaje festivala, ki ga Bogdan Benigar že peto leto zapored pripravlja skupaj s Pedrom Costo, solastnikom jazzovske založbe Clean Feed, bo ponudil kar nekaj izjemnih projektov. Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer, v katerem je ena najboljših ritmičnih sekcij na svetu moči združila z norveškim jazz trobentačem. V Ljubljano prihaja tudi brazilski kvartet Bossa Negra z mešanico sambe, jazza in chora, ki ga vodita Diogo Nogueira & Hamilton de Holand. Med vrhunce sodi tudi nastop švedsko-danske zasedbe Fire! Orchestra, ki je po Benigarjevem mnenju ena boljših zasedb, ki jih je ta hip mogoče videti v živo.

Na festivalu bodo nastopili še legendarni James Blood Ulmer, eden od pionirjev free funka in harmolodične glasbe, Craig Taborn & Mats Gustafsson (duo velikanov sodobnega jazza), belgijski trio Dans Dans, ki velja za eno večjih odkritij na evropski glasbeni sceni, njihov program pa sega od Ornetta Colemana, Sun Raja do Ennija Morriconeja in norveško-švedski progresivni/neopsihadelični jazz rock trio Elephant 9. V sklopu spremljevalnega programa je na ogled razstava angleške fotografinje Caroline Forbes, v podhodu Maxija je odprta Jazz četrt, ki bo z jazz glasbo živela do zaključka festivala, zadnji dan festivala pa bo v Parku sveta Evrope prvič potekal Jazz bolšji trg, na katerem boste lahko kupovali ali menjali plošče.