Obnovitev diplomatskih odnosov med ZDA in Kubo

Ameriški predsednik Barack Obama je pred Belo hišo sporočil, da bodo ZDA s Kubo obnovile diplomatske odnose, državi pa bosta v prestolnicah odprli veleposlaništvi, kar je potrdilo tudi kubansko ministrstvo za zunanje zadeve. Obama je poleg tega pozval kongres, naj čim prej odpravi gospodarsko blokado Kube.

Kot smo pisali, je bila zgodovinska otoplitev odnosov med državama napovedana že konec leta 2014, ko sta državi izmenjali zapornike. Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama napovedal otoplitev odnosov med ZDA in Kubo, se Kuba srečuje s skokovitim porastom števila obiskovalcev, ki želijo doživeti otok »pred prihodom McDonaldsa in Starbucksa«, smo poročali na spletnih straneh Mladine. Že v prvi četrtini letošnjega leta je Kubo obiskalo 14 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani.

Državni sekretar John Kerry je sicer z Dunaja sporočil, da imata državi še vedno zelo različna stališča glede demokracije in človekovih pravic, vendar pa bo obnova diplomatskih odnosov pomagala k pogostejšim stikom s kubansko vlado na višji ravni.

Pogajalski skupini obeh držav sta imeli letos štiri srečanja v Havani in Washingtonu, na katerih so odpravili dve ključni oviri. Kuba je želela, da jih ZDA črtajo s seznama podpornic terorizma, ZDA pa so želele prosto gibanje za svoje diplomate na Kubi.

Diplomatski odnosi so bili prekinjeni leta 1961, državi pa imata od leta 1977 posebne interesne sekcije v prestolnicah, in sicer pri Švicarjih. Temeljni kamen za otoplitev odnosov je bil položen leta 2013 na pogrebu Nelsona Mandele v Južni Afriki, ko je Obama pristopil h kubanskemu predsedniku Raulu Castru ter mu segel v roko.

Do normalizacije odnosov je sicer še dolga pot in tudi imenovanje veleposlanikov ne bo enostavno. Republikanci v senatu že napovedujejo blokado potrditve imenovanja veleposlanika, čemur se bo Obama lahko elegantno izognil z napotitvijo veleposlanika v času kongresnih počitnic. Nekaj podobnega je storil George Bush mlajši, ko je v Združene narode poslal Johna Boltona.

Veliko težje pa bo odpraviti gospodarsko blokado komunističnega otoka, ki med drugim še naprej zahteva nazaj ozemlje na katerem stoji vojaško oporišče in taborišče za osumljene teroriste Guantanamo. ZDA pa zahtevajo nazaj vse premoženje, brez katerega so po komunistični revoluciji ostali Američani in kubanski begunci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.