Tea Wutte

 |  Politika

Članice evroobmočja poskusile prikriti poročilo MDS-a

Evropske države so dva dni pred usodnim referendumom poskusile – neuspešno – preprečiti objavo analize, ki v popolnosti potrjuje to, kar grška vlada, njen predsednik Aleksis Cipras in finančni minister Janis Varufakis ponavljata že ves čas od januarja letos. Dokument, ki je bil objavljen v Washingtonu navaja, da grške javne finance ne bodo postale vzdržne vse do tedaj, dokler ne bo prišlo do bistvenega odpisa dolga, vključno s posojili, kar bo seveda padlo na pleča vseh evropskih davkoplačevalcev. Dokument navaja, da bo Grčija v naslednjih treh letih potrebovala najmanj 50 milijard dolarjev posojil, če bi se želela izogniti bankrotu. Vprašanje o objavi poročila je sprožilo žolčno razpravo predvsem med ameriškimi in evropskimi predstavniki v MDS-u. Grški predsednik vlade je to poročilo navedel tudi v televizijskem nagovoru, v katerem je državljane pozval, da naj glasujejo proti predlogom »trojke«. V tem trenutku še ni jasno, ali bo tudi to poročilo imelo kakšen vpliv na odločitev grških državljanov, ki bodo 5. julija odločali o paketu ukrepov »trojke«.

»Včeraj se je zgodil dogodek, ki ima velik političen pomen. MDS je objavil poročilo o grškem gospodarstvu, ki je velika potrditev za grško vlado in dokazuje to, kar je očitno – da grški dolg ni vzdržen, je dejal Aleksis Cipras. Na srečanju članov upravnega odpora MDS-a so se člani tega telesa iz članic EU spraševali o času objave in kako bo to vplivalo na referendum v Grčiji, ki bi lahko odločil o obstanku Grčije v območju evra. Vendar so evropske predstavnike na koncu preglasili ameriški, ki imajo v MDS-u veliko število glasov.

»To ni bila lahka odločitev. Tukaj ne živimo v slonokoščenem stolpu. Toda EU mora razumeti, da vsega ni mogoče odločiti v skladu z njihovimi željami. Upravni odbor je preučil vse argumente, vključno s tistimi, da bi dokument lahko vplival na odločitev v Grčiji, toda prevladujoče mnenje je bilo, da je pred referendumom potrebno objaviti vsa dejstva in številke. »Dejstva so trdoglava. In ne morete skrivati dejstev zato, ker bi jih nekdo lahko izkoristil,« je dejal eden od virov v MDS-u. »Nenavadno je, kako vse te fine raziskave finih ljudi iz MDS-a izginejo, ko se uradniki IMF-a skupaj s tistimi iz ECB in Evropske komisije strinjajo, da bi nam vsilili svoje izbrane politike,« je ob tej objavi napisal grški finanči minister Janis Varufakis. MDS ocenjuje, da bi bil grški dolg, ki dosega 185 odstotkov bruto družbenega proizvoda. postal vzdržen samo, če bi območje evra Grčiji omogočilo dodatno financiranje z mešanico novih kreditov in odpisa dolgov.To pa je politična anatema v Nemčiji, največjemu upniku ter v ostalih državah severne Evrope.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.