Petra Balažič

 |  Politika

Varufakis odstopil

Po odločni zavrnitvi pogojev posojilodajalcev na grškem referendumu, je odstopil finančni minister Janis Varufakis. Kot razlog je navedel namige nekaterih članov evrske skupine, da bi bila zaželena njegova odsotnost na pogajanjih, kar je tudi premier Cipras ocenil kot morebiti koristno za dosego sporazuma. Zamenjal naj bi ga Euclid Tsakalotos.

Po poročanju Reutersa so pogajanja z Varufakisom za evropskupino postala nemogoča, ko jih je označil za teroriste v času referendumske kampanje.

Varufakis kljub temu še vedno podpira grško vlado, premiera in novega finančnega ministra. Na svojem blogu je zapisal, da se Levica zaveda kolektivnega delovanja brez želje po privilegijih, ki jih prinašajo ministrski stolčki. Njegova dolžnost ostaja pomagati Ciprasu izkoristiti »kapital,« ki ga je pridobil z referendumskim izidom. »S ponosom bom nosil zaničevanje posojilodajalcev,« je še zapisal.

Grčija se je z glasnim »ne« uprla dolžniškemu suženjstvu, a ne brez cene. Grška vlada se bo še naprej pogajala z evrsko skupino, vendar od novega dogovora pričakujejo prestrukturiranje dolga, manj varčevanja, prerazdelitev bogastva v dobro revnih in prave reforme. Vprašljivo je, ali bodo posojilodajalci pripravljeni spremeniti svoje pogojev, čeprav poročilo MDS potrjuje, da bi le-ti bili dolgoročno škodljivi za Grčijo. Na to strokovnjaki, med njimi Joseph Stiglitz, opozarjajo že nekaj časa.

O evropskem napadu na Grčijo in demokracijo piše Igor Mekina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.