Tamara Kajtazović

 |  Svet

Finci po novem lahko uveljavljajo reklamacijo za koncerte

© Miha Rekar

Finski glasbeni navdušenci, ki bodo razočarani nad nastopom kakega glasbenika, bodo od sedaj lahko dobili povračilo denarja, ki so ga plačali za vstopnico. Tako je namreč odločila finska zveza potrošnikov.

Kot poroča BBC, bodo obiskovalci koncertov sedaj lahko zahtevali povračilo denarja, če bo nastop glasbenika pod njihovimi pričakovanji. Predsednik zveze Paul Stahlberg sicer pojasnjuje, da ne gre zgolj da to, da obiskovalec ne bi užival na koncertu – subjektivno mnenje ne bo zadostovalo za povračilo denarja. »Veljalo bo le, če bo splošno mnenje tako, da je bil koncert neuspešen,« pravi.

Odločitev finske zveze potrošnikov je posledica slabega koncerta glasbenika Chucka Berryja leta 2013 v Helsinkih, ko se je eden od njegovih oboževalcev pritožil nad njegovim nastopom. Berry, 88-letni glasbenik iz ZDA, se je med koncertom počutil zelo slabo in se je zato na odru opravičil oboževalcem. Zveza potrošnikov je sedaj odločila, da mora organizator obiskovalcem povrniti polovico vrednosti vstopnice.

Povračilo denarja kupcem vstopnic je sicer standard za odpovedane koncerte, ni pa v navadi za izvedene koncerte. A tudi to se je v preteklosti že zgodilo: leta 2008 je pevec Neil Diamond ponudil povračilo denarja 11.000 oboževalcem, ki so se udeležili njegovega koncerta v ameriški zvezni državi Ohio. Diamond je na koncertu zvenel hripavo in veliko obiskovalcev je zapustilo dvorano, ko so videli, da se Diamond ne počuti dobro. Kmalu zatem so mu zdravniki diagnosticirali akutni laringitis in odpovedati je moral dva koncerta isti teden.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.