Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Merklova noče več razpravljati o možnosti grexita

Nemška kanclerka Angela Merkel je dala vedeti, da ne želi nadaljnje debate o možnosti odhoda Grčije iz območja evra, grexitu. Podobno meni vodja socialdemokratov Sigmar Gabriel, ki nasprotuje finančnemu ministru Wolfgangu Schäubleju. Slednji je še po dogovoru glede novega programa pomoči za Grčijo dejal, da bi bil začasen grexit najboljša rešitev.

Možnost grexita je bila na mizi, a odločili smo se za drugo in zdaj šteje ta dogovor, je dejala Merklova v pogovoru za televizijo ARD. Partnerske države so se odločile za pogajanja z Grčijo o novem programu pomoči in »to moramo zdaj uresničiti«, je dejala kanclerka.

Nemški finančni minister Schäuble je z vztrajanjem glede grexita razjezil koalicijskega partnerja v vladi Merklove, gospodarskega ministra Gabriela.«Nadaljevanje razprave o morebitnem grexitu je napačno,« je dejal v današnjem pogovoru za televizijo ZDF. »Odhod Grčije bi Nemčijo veliko več stal, še hujše pa je, da bi potem morali v Grčiji gledati prizore, ki jih nihče v Evropi ne bi želel,« je dejal Gabriel. Dodal je, da je finančni minister glede Grčije v sporu s kanclerko.

Merklova je v pogovoru za ARD odgovarjala tudi na vprašanje o možnosti odpisa dela grškega dolga. Dejala je, da klasični odpis v denarni uniji ne pride v poštev, so pa Grčiji že v minulih letih omogočili druge oblike olajšanja dolga. Omenila je prostovoljni odpis dolga pri zasebnih posojilodajalcih, podaljšanje ročnosti vrednostnih papirjev in nižje obrestne mere. »Lahko razpravljamo o možnostih v tej smeri,« je dejala kanclerka. Kot je dodala, pa se bo o tem mogoče dogovarjati šele potem, ko bo dosežen dogovor o začetnih pogojih novega programa pomoči za Grčijo, ki naj bi bil vreden okoli 86 milijard evrov.

Kot smo pisali na spletnih straneh Mladine, naj bi nemški finančni minister težil k preoblikovanju evroobmočja, ki bi ga zapustile šibke članice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.