Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Hiša hospic išče dom

© Borut Peterlin

Slovensko društvo Hospic z Mestne občine Ljubljana še ni prejelo uradne odpovedi najemne pogodbe za Hišo hospic. Ko se bo to zgodilo, bo dokument pogledala njihova pravna služba, nameravajo pa izkoristiti vsa pravna sredstva, je napovedala predsednica društva Renata J. Roban.

Robanova je pojasnila, da je bila ponudba Lekarne Ljubljana zgolj splošna. Na vprašanja o kadrovskem in finančnem sodelovanju pa niso dobili odgovora. Po njenih besedah so stvari sedaj jasne, saj po srečanju z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem ugotavlja, da je Lekarna Ljubljana že od vsega začetka imela namen ustanovitvi nov zavod, ki bo deloval samostojno, od društva pa pričakujejo le sodelovanje v okviru izobraževanja zaposlenih.

V društvu Hospic menijo, da ne gre le za prevzem, ampak dejansko za izgon iz hiše s strani Mestne občine Ljubljana. Sprašuje se tudi, kako si vodstvo Lekarne Ljubljana predstavlja v novoustanovljenem zavodu Ljubhospicu začeti brez znanja in stroke. Pri Slovenskem društvu Hospic imajo na področju celostne obravnave bolnikov z neozdravljivimi boleznimi ter pomoči njihovim bližnjim vendarle 20 let izkušenj.

V društvu bodo naprej delovali na vseh ostalih programih za pomoč umirajočim in njihovim svojcem po Sloveniji, v programu Hiše hospic pa le, če bi imeli finančno podporo, da lahko delujejo neodvisno. Pereče je vprašanje inventarja, ki je bilo nabavljeno z donatorskimi sredstvi, pa tudi prijava na razpis ministrstva za delo za podelitev koncesije. Na razpis, ki je še v pripravi, se bodo lahko prijavili le, če bodo imeli prostore. Odprti so za vse možnosti, zato so si ogledali tudi prostore v Mozirju, a brez sistemske rešitve in zagotovljenih sredstev ne želijo začenjati še ene podobne zgodbe.

O zapletih okoli financiranja edine hospic dejavnosti v Sloveniji smo v Mladini že pisali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.