Neža Mlakar

 |  Svet

Kako najpametneje počitnikovati

© Arhiv Mladine

Psihologi in raziskovalci so preučevali, kakšno počitnikovanje je najbolj primerno, da izboljšamo svoje počutje, se sprostimo od stresa, ki lahko negativno vpliva na naše zdravje, in si napolnimo baterije za nadaljnjo delo. Prišli so do zaključka, da daljše počitnice niso nujno boljše od krajših, Wall Street Journal pa ponuja tudi nasvete, kako najbolje preživeti počitnice in kako od njih odnesti največji dobiček.

Pomembni so dnevi pred počitnicami, piše Sumathi Reddy za Wall Street Journal. Faza pričakovanja lahko prinese boljšo čustveno nagrado kot spominjanje na izlet po tem, ko si že doma, kažejo raziskave. Nekateri psihologi zato celo priporočajo, da počitnice vnaprej načrtujete. V raziskavi so raziskovalci izvajali zaporedje eksperimentov, v katerih so primerjali pričakovanje pred počitnicami s kasnejšim spominjanjem na njih. Eden izmed scenarijev je vseboval predstavljanje počitnic, je povedal Leaf Van Boven, profesor psihologije in nevroznanosti iz Univerze v Koloradu in vodilni avtor raziskave. Raziskovalci so odkrili, da je pričakovanje vodilo do bolj intenzivnih in zadovoljujočih čustev kot sam akt spominjanja izkušnje. »Sposobni smo predhodno doživljati izkušnje in to je lahko veliko čustveno vzburjanje,« je dejal dr. Van Boven. »Ko je enkrat za nami, pa zavzamemo bolj distančno perspektivo do izkušnje.«

Daljše ni nujno vedno boljše. »Med počitnicami zdravje in dobro počutje hitro naraste, pogosto že po dveh dneh počitnikovanja,« meni Jessica de Bloom, postdoktorska raziskovalka iz Univerze v Tampereju na Finskem. Svetuje, naj si vzamemo krajše in pogostejše počitnice: »Počitnice so bolj kot spanje. Potrebuješ redno okrevanje od dela, da lahko ostaneš zdrav na dolgi rok.« V raziskavi, izvedeni na 54 ljudeh, ki so počitnikovali povprečno 23 dni, je dr. de Bloom s svojimi sodelavci odkrila, da sta se zdravje in dobro počutje od začetka počitnic izboljševala vse do osmega dne, ko sta dosegla vrh, nato pa postopoma začela upadati. Zaključila je, da je osem dni idealna doba za počitnikovanje.

Na počitnicah je pomembna tudi avtonomija, še piše Sumathi Reddy. To poveča njihovo koristnost. Zato ne dopustite, da vas zbuja budilka, ampak se zbudite sami od sebe in sami se odločajte, katere dejavnosti želite izvajati in katere ne, svetuje Bloomova. Prav tako je pomembno, da se nekoliko oddaljite od svojega delovnega okolja, meni David Morken, izvršni vodja Bandwitha, tehnološkega podjetja s približno 500 zaposlenimi: »Ko ste na počitnicah, naj bo prepovedano stopati v stik s komerkoli iz vašega podjetja zaradi službenih razlogov in njim naj bo prepovedano stopati v stik z vami. Tako vsi dobimo priložnost, da se izklopimo in si ponovno napolnimo baterije.« A za nekatere lahko tovrstna neobveščenost pomeni še dodatni stres, zato Samantha Boardman, psihiatrinja iz New Yorka, ki na svojem blogu piše o pozitivnih psiholoških problemih, svetuje, da si ti vzamejo le določen čas za pregledovanje e-pošte – recimo zjutraj in zvečer. »Izklop od tehnologije bo omogočil tudi, da boste z ljudmi, s katerimi ste, delili bolj pristno izkušnjo,« še dodaja.

Popočitniška sreča se hitro razblini, a obstajajo nasveti za to, da se obdrži dlje časa. Raziskave kažejo še, da na človeški spomin zelo vpliva to, kako se bodo tvoje počitnice končale. Če boste proti koncu torej zelo uživali, bodo vaši spomini nanje zelo pozitivni ter se tako ohranjali dlje časa. Zato Boardmanova svetuje, da za najboljše stvari počakate do konca. Strokovnjaki ugotavljajo tudi, da postopno vračanje na delo in ne takojšnje pretiravanje z delom že prvi dan po počitnicah podaljša popočitniško srečo. Vsaj takšne rezultate je pokazala raziskava iz leta 2010 iz Revije o organizacijskem vedenju (Journal of Organizational Behavior), v kateri je sodelovalo 131 nemških učiteljic. Izkazalo se je namreč, da izogibanje prekomernemu delu in prosti čas v večernih urah podaljša pozitivne občutke, ki se ohranjajo od počitnic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.