Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Supervizor znova dostopen

Aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor je znova vzpostavljena in dostopna javnosti. Po prejšnjih ocenah naj bi bila aplikacija dostopna šele septembra. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri ponovni vzpostavitvi in prenosu na nov strežnik sodelovala z ministrstvom za javno upravo. Dolgotrajnost prenosa so opravičevali s tehnološko specifiko izvedbe Supervizorja. V Mladini smo pisali o odzivu Mirovnega inštituta, Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije, ki so pozivali k čimprejšnji ponovni vzpostavitvi Supevizorja, s pomočjo katerega je možno slediti toku denarja od države v zasebni sektor ter odkrivati povezave med politiko, gospodarstvom, odvetniškimi pisarnami in posamezniki.

Podatki iz Supervizorja niso bili dostopni od ponedeljka, ko je njegov dotedanji upravljavec Primož Bratanič aplikacijo ugasnil, podatke pa kot edino kopijo predal predsedniku KPK. Bratanič je ob tem zanikal navedbe predsednika KPK, da je Supervizor ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke. Predsednik Boris Štefanec je v sredo pojasnil, da sam navodila za ugasnitev aplikacije v ponedeljek ni dal. Zanikal je tudi spor z zunanjim, zasebnim sodelavcem, ki je skrbel za strežnik, na katerem je do sedaj aplikacija gostovala. Pojasnil je še razloge za soglasno odločitev vodstva KPK, da se Supervizor prenese na javni strežnik. Pojavljala so se vprašanja, ali Supervizor ima pravno podlago in ali je kot orodje primeren. Vodstvo komisije in drugi strokovni sodelavci so želeli zmanjšati negotovost delovanja in možnost napadov na Supervizor.

»Odziv KPK in MJU tako kaže zgolj na to, da se KPK na prenos aplikacije Supervizor sploh ni pripravila. Ali je temu vzrok popolna neizkušenost in nesposobnost ali pa morda »nenaden spor«, ki ga KPK sicer javno zanika, je pravzaprav nepomembno,« se je na spletnem portalu podcrto.si med tem spraševal Matej Kovačič. Govoril je tudi o realnih časovnih okvirjih prenosa aplikacije med strežniki. Tovrsten prenos naj v praksi bi smel trajati več kot nekaj dni.

Po ponovni vzpostavitvi bo morala KPK Supervizor prilagoditi tudi novi zakonski določbi, ki bo začela veljati 28. julija. Po novem bo namreč mogoče preko spletnega iskalnika iskati družbenike podjetij v Supervizorju. Za to bo potrebno kot iskalni kriterij poleg imena vpisati emšo ali davčno številko osebe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.